Ob 50. obletnici Pilonove galerije drevi priložnostna razstava v Dvorani prve slovenske vlade

datum: 22.09.2023
kategorija: Novice

Priložnostna razstava ob 50. obletnici Pilonove galerije drevi v Dvorani prve slovenske vlade.

V tem tednu mineva 50. let od odprtja Pilonove galerije, ki je svoja vrata odprla po podarjeni zapuščini Vena Pilona ter odkupu in preureditvi njegove domačije. Prav danes pa je obletnica rojstva Vena Pilona. Ob tej priložnosti bo drevi, 22. septembra, v Dvorani prve slovenske vlade otvoritev razstave izbranih Pilonovih del, Pilonova galerija pa ob jubileju pripravlja še druge spremljevalne dogodke.

Veno Pilon se je rodil 22. septembra.Ker je Pilonova galerija Ajdovščina za javnost še vedno zaprta, saj gradbena dela na objektih še niso zaključena, bodo dogodek obeležili malce drugače. Tako pripravljajo razstavo reprodukcij izbranih Pilonovih slik iz stalne zbirke za postavitev v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini, ki bo na ogled drevi, 22. septembra 2023 od 19. ure dalje, na ta dan se spominjamo tudi Pilonovega rojstnega dne. Razstavo si bo mogoče ogledati do 26. septembra 2023. Razstava bo podkrepila kulturno dogajanje z otvoritvijo Larinega abonmaja, ki bo ob 20. uri s pestrim kulturnim programom.

Pilonova galerija sicer namerava izdati tudi publikacijo z naslovom Mišek Venč brska po galerijskem depoju, namenjena prvenstveno mlajšim bralcem/ustvarjalcem, ki bo popeljala v svetove likovne umetnosti, izhajajoč predvsem iz Zbirke del Pilonovih prijateljev.  Obeta se tudi strokovni simpozij, med povabljenimi predavatelji je tudi Dominique Pilon, ki bo odpiral vprašanja o možnostih dostopnosti monografskih hiš, zbirk umetnikov na širšem prostoru Primorske in se bo odvil 28. oktobra 2023, to bo osrednji dogodek obeleževanja 50-letnice delovanja galerije. Pozornost simpozija bo usmerjena na poslanstvo Pilonove galerije in revizijo bistva dejavnosti, tudi v luči urejanja novih prostorov in vsebinske širitve, adaptirane z upoštevanjem različnih vidikov zgodovinskega razvoja muzejsko-galerijske javne institucije. Sodelujoči se bodo dotaknili tudi tematik o delovanjih specifičnih monografskih ustanov, ki hranijo donirane zapuščine velikih imen Goriške in Priložnostna razstava ob 50. obletnici Pilonove galerije bo nocoj v Dvorani prve slovenske vlade.Krasa ter zamejstva (Pilon, Spacal, Černigoj, Mušič, Debenjak idr.), in njihovih izzivih znotraj posameznih lokalnih skupnosti. Na okrogli jubilej bodo sredi oktobra spomnili tudi z razstavnimi panoji na sprehajalni poti ob Hublju.

Vmes se bo od torka, 26. septembra, pa do petka, 29. septembra 2023, zgodil še 11. Teden kulturne dediščine, ki poteka znotraj 33. Dnevov evropske kulturne dediščine. Na ustvarjalnice, ki jih bodo izvedli zunaj galerijskih prostorov, na prostem, so vabljeni predšolski otroci in osnovnošolci. Odraslo publiko pa znotraj Dnevov evropske kulturne dediščine in na svetovni dan turizma, 27. septembra 2023, ob 17. uri, vabijo na vodeni sprehod med javnimi kiparskimi deli v Ajdovščini.

50. obletnica Pilonove galerije prinaša več dogodkov.Za vse zainteresirane so po predhodni najavi dosegljivi tudi v galerijski trgovinici, ki obsega zanimivo knjižno in darilno ponudbo. Še vedno zbirajo tudi spominske vtise umetnic in umetnikov, ki so v polstoletni zgodovini ajdovskega muzeja umetnosti razstavljali v njegovih prostorih, sicer pa jih lahko pokličete, jim pišete, bodo veseli.

Ob jubileju Pilonovi galeriji čestitamo!