S projektom Rimrom bomo spletli čezmejno rimsko zgodbo

datum: 26.09.2023
kategorija: Novice

Rimrom prinaša v Ajdovščino rimske zgodbe.

Občina Ajdovščina je bila uspešna na še enem evropskem razpisu Sklada za male projekte GO! 2025 v sklopu Evropske prestolnice kulture Nova Gorica-Gorica 2025. Projekt RIMROM, čezmejna rimska zgodba, bo nagovoril in krepil rimsko dediščino Kastre ob sodelovanju z italijanskim mestom Oglej.

Rimska dediščina je močno zaznamovala Vipavsko dolino, še zlasti ajdovsko mesto jedro nekdanjo vojaško utrdbo s 14 stolpi – Kastro. Z željo čim boljše interpretacije zgodovinskim dejstev in predstavitev potenciala, ki ga dediščina prinaša v skupnosti, je Občina Ajdovščina interpretacijo rimske zgodbe prijavila na razpis in bila izmed 260 projektov izbrana za financiranje. V projektu, vrednem slabih 200 tisoč evrov, Občina sodeluje z italijansko Fundacijo 'Aquleija', ki se ukvarja z razvojem arheoloških najdišč v Ogleju, in je od leta 1998 je na seznamu Unescove svetovne dediščine. V sklopu projekta se bo  v Ajdovščini izvedlo usposabljanje interpretatorjev lokalne dediščine, ki bodo izučeni za vrednotenje rimske dediščine, kar bo nadgradilo turistično in ostalo ponudbo, hkrati pa izpostavilo pomembnost pristnega rimskega doživetja. Glavni aktivnosti projekta bosta dva dogodka, ki bosta uprizarjala življenje Rimljanov tako v Ogleju kot v Kastri, kjer bo poudarek na uprizoritvi bitke pri Mrzli reki. Poleg usposabljanja interpretatorjev in drugih spremljajočih dogodkov bo v sklopu projekta realizirana tudi 3D vizualna podoba zgodovinskega območja  Kastre in pa nabavljena polna oprema za legionarje, ki bodo nastopali na rimskih dogodkih.

Odlična uvertura v čezmejno rimsko zgodbo RIMROM bodo Rimski dnevi v Ajdovščini, ki se bodo letos odvili tretji vikend v oktobru, 20. in 21. oktobra. V sklopu dogodka bo postavljen tabor v grajskem vrtu – tu bomo priča rimskemu utripu življenja, Rimljani bodo na stojnicah predstavljali replike orodij, posodja, oklepov, nakita, raznih pripomočkov idr. Na Lavričevem trgu bomo priča uprizoritve bitke pri Mrzli reki, na tržnici bo prava rimska tržnica, kjer bodo sodelovali tudi lokalni ponudniki, rimska vojska bo korakala po ulicah Kastre, organiziran bo ogled rimske Hrušice. Vabljeni.

 logo