Zelena Ajdovščina: čas za sajenje dreves

datum: 27.09.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

Za zdravo in bujno rast drevesa potrebujejo redno vzdrževanje.

Projekt Zelena Ajdovščina, ki sta nam ga z donatorskimi sredstvi omogočila Taja in Ivo Boscarol, se jeseni iz mesta seli na podeželje. Tu bodo imela novo zasajena drevesa, grmovnice in trajnice predvsem estetsko vlogo, krasila in senčila bodo območja okoli igrišč, spomenikov in vaških središč. Vas je projekt navdušil? Bi si želeli tudi sami posaditi drevo? V nadaljevanju nekaj koristnih nasvetov za sajenje dreves.

Posaditi drevo je enostavno, vendar pa velja pred tem dobro premisliti in pretehtati številne dejavnike, ki pomembno vplivajo na uspešnost sajenja, predvsem pa nadaljnje rasti vašega drevesa. Ko ga posadimo, ga ne presajamo več, za vedno ostane na tistem mestu. Prvi premislek je torej prostor – iz drobne sadike v nekaj letih zraste veliko drevo, običajno z mogočno krošnjo – ali imate dovolj prostora zanj? Bodite pozorni tudi na odmik od parcelne meje – preverite koliko bo zraslo vaše drevo preden ga vsadite, da ne bo čez leta prav to drevo jedro medsoseskega spora.

 

Stvarnopravni zakonik v tej zvezi določa:
- Plodovi drevesa, ki stoji na meji, se delijo med lastnika sosednjih nepremičnin po enakih delih.
- Če drevo na meji ovira rabo katere od sosednjih nepremičnin, lahko lastnik nepremičnine zahteva, da se drevo odstrani na skupne stroške.

- Na plodovih, ki padejo na sosednjo nepremičnino, pridobi lastnik te nepremičnine lastninsko pravico v trenutku ločitve plodov od glavne stvari.

Oziroma:

- Lastnik nepremičnine ima pravico odstraniti in si prilastiti veje sosedovega drevesa, ki segajo v zračni prostor njegove nepremičnine, in korenine, ki rastejo v njegovo nepremičnino, če ga motijo in če tega na njegov poziv ne stori lastnik sosednje nepremičnine.
- Če je lastniku sosednje nepremičnine s posebnim predpisom prepovedano ravnanje iz prejšnjega odstavka, ima pravico do odškodnine.
- Plodovi z vej, ki segajo v zračni prostor sosednje nepremičnine, postanejo z ločitvijo lastnina lastnika te nepremičnine.

Če prostor sam po sebi ni ovira in ste že določili mesto zasaditve, bodite pozorni tudi na izbiro primerne drevesne vrste – vsaka zahteva svoje pogoje, hkrati pa imajo različne lastnosti. Sadna drevesa imajo lahko bolezni in škodljivce, pod listavci boste jeseni veliko pometali, iglavci naredijo zemljo kislo, pozorni bodite tudi na to, kako drevesne vrste prenašajo vremenske »danosti« vetrovne Vipavske doline. Ko izberete vrsto, pa je pomembno, da si zagotovite kakovostno sadiko in da primerno pripravite rastišče – za nekatere vrste boste morali sadilno jamo izkopati že nekaj dni pred sajenjem, druge zahtevajo dobro gnojenje in podobno. Paziti je treba tudi na pravilno zasaditev drevesa, nato pa zanj redno skrbeti – ga po potrebi dognojevati, zalivati, obrezovati …

Za sajenje vseh dreves pa velja, da je najprimernejši čas za to pozna jesen.

Odstranjevanje dreves

Se pa zgodi tudi, da je potrebno kakšno drevo odstraniti. Razlogi so različni, vam pa vsem polagamo na srce – če ni nujno, dreves ne odstranjujte, temveč jih poskušajte ohraniti. Odstranjuje se suha, poškodovana ali kako drugače nevarna drevesa. Senca, obilica listja, plodovi ali semena ne morejo in ne smejo biti razlog za odstranitev. Prav tako drevesa ne odstranimo zaradi strahu pred morebitnim podrtjem v ekstremnih razmerah. Velikost drevesa sama po sebi še ne pomeni nevarnosti. Če drevo nima zagotovljenih primernih pogojev za rast, npr. premalo prostora (podzemnega ali nadzemnega), prisotnost določenih podzemnih komunalnih vodov, preureditev površine ipd., poskušajte drevo presaditi. Če pa to ni mogoče, ga odstranite in poskušajte nadomestiti z novim, pri čemer upoštevajte izkušnjo. Če vrsta doslej ni dobro uspevala, jo nadomestite s primernejšo, če prejšnje drevo ni imelo dovolj prostora, zamenjajte lokacijo. Vsako drevo šteje!