Ajdovščina ohranja srebrno odlikovanje na področju razvijanja trajnostne destinacije

datum: 27.09.2023
kategorija: Novice

Vipavska dolina z Gore. Foto: Jan Čermelj

Občina Ajdovščina je v okviru Zelene sheme slovenskega turizma prejela srebrni znak Slovenia Green Destination. Ajdovščina je najboljši oceni na področju razvijanja trajnostne destinacije beležila pri ohranjanju narave ter kulture in tradicije.

Zelena shema slovenskega turizma je nacionalni program in certifikacijska shema, ki pod krovno znamko SLOVENIA GREEN združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja in skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira. Občina Ajdovščina je tudi tokrat uspešno ohranila srebrni znak Slovenia Green Destination. Destinacija ja na lestvici od 1–10 dosegla povprečno oceno 7,6 v šestih kategorijah. Najboljši oceni je destinacija dosegla na področju ohranjanja narave (9,4) ter kulture in tradicije (9,2). Med številnimi aktivnostmi, ki se izvajajo v občini, velja izpostaviti nekaj primerov dobrih trajnostnih praks, ki so jih odločevalci izpostavili. Kot zelo pozitivno je bilo izpostavljeno zavzemanje občine za vzpostavitev hitre avtobusne povezave do Ljubljane, pa tudi proaktivno iskanje investitorja za naložbe v nove turistične nastanitve.  Izpostavili so tudi učinkovitost participativnega proračuna Moja pobuda ter obnovo in revitalizacijo kulturne dediščine (Rustjeve hiše, Stolpa 8 …). Kot izstopajočega pa so označili tudi občinski Javni razpis za spodbujanje projektov inovacij s področja razvoja turističnih produktov in storitev.

Zelene destinacije so vzor in gonilo razvoja turizma, ki je odgovorno do okolja in družbe, partnerstvo v Zeleni shemi pa je dragoceno in spodbudno za širšo okolico, zato bo Občina Ajdovščina tudi v prihodnje stremela k zelenemu in trajnostnemu razvijanju destinacije.

 green