»Odgovor je pogovor«

datum: 29.09.2023
kategorija: Novice

Odgovor je pogovor, razstava ob 30. obletnici TOM telefona

»Odgovor je pogovor« nosi ime občasna razstava Tehniškega muzeja Slovenije, ki je nastala ob 30. obletnici TOM telefona v letu 2020. Razstava je še vedno na poti, od danes naprej si jo je mogoče ogledati v avli Dvorane prve slovenske vlade. Odpira se v sklopu današnje Noči raziskovalcev, posebno pozornost ji bomo posvetili jutri, ko v sklopu obeleževanj 70 obletnice ZPM in kot uvod v Teden otroka v dvorano prihaja Maček Muri, na ogled pa bo še ves oktober.

 Ideja o telefonu za otroke se je porodila leta 1990 na pobudo Komisije za otrokove pravice pri ZPMS. Telefon je predstavljal eno izmed novih oblik stika z otroki in mladostniki. Pet let kasneje je zaživela Nacionalna mreža TOM, ki je pod enotno brezplačno številko omogočila telefonsko pomoč otrokom in mladostnikom po vsej Sloveniji. Telefon je namenjen različnim problemom, ki jih otroci in mladostniki imajo s seboj, v družini, šoli ali s sovrstniki.

Le dve leti po ustanovitvi se je TOM telefon začel oglašati tudi iz Ajdovščine. Deluje pod okriljem Medobčinskega društva prijateljev mladine Ajdovščina, ki prav letos obeležuje 40 let delovanja. Okroglo obletnico pa letos obeležuje tudi krovna Zveza prijateljev mladine Slovenije, ki ima že 70 let. Prihodnji teden bomo obeležili Teden otroka, v Ajdovščini ga bo že v soboto dopoldan napovedala predstava Maček Muri išče kroniko.  

Vabljeni na ogled razstave – danes bo odprta ves dan, hkrati pa si boste lahko potešili radovednost na znanstvenem festivalu Noč ima svojo moč. Nato pa bo na ogled še ves oktober.