Pred nami burno vremensko dogajanje – ravnajmo samozaščitno!

datum: 26.10.2023
kategorija: Novice

Vremenoslovci napovedujejo pestro vremensko dogajanje z izdatnimi padavinami, središče obilnih padavin pa bo prav v zahodni Sloveniji. Za naše območje se pričakujejo večje količine padavin že tekom noči. Pristojni opozarjajo na previdnost, zlasti zaradi nevarnosti poplav in vetroloma. Pravočasno poskrbite zase in svoje imetje!

zVremenoslovci napovedujejo burno vremensko dogajanje. Že danes ponoči nas bo prešlo središče manjšega, a precej globokega ciklona. Zajele nas bodo obilne padavine, ki lahko tudi na našem območju povzročijo poplave. Glavno dogajanje nas čaka ponoči in jutri dopoldne, ko bodo nastajale nevihte z močnejšimi in dolgotrajnejšimi nalivi. Nevarnost lahko predstavljajo tudi zemeljski plazovi, poleg tega pa bo tudi precej vetrovno, zato je pričakovati lokalne vetrolome.

 

Močni nalivi lahko povzročijo hitro naraščanje in lokalno razlivanje hudournikov in manjših potokov, močneje bodo narasle tudi večje reke. Ker so rečna korita marsikje že zdaj polna vode, se na območjih, kjer bodo nalivi najbolj intenzivni in dolgotrajni, možna tudi razlivanja v večjem obsegu. Vremensko dogajanje se bo umirilo jutri sredi dneva, ko se bo od zahoda delno zjasnilo.

Pristojne službe opozarjajo na previdnost, zlasti pri zaščiti svojega imetja – pravočasno umaknite vredne stvari na varno, poskrbite za samozaščitno ravnanje in v primeru ogroženosti pokličite 112. Varno in previdno!

Štab Civilne zaščite je podal priporočilo, da avtomobile, parkirane na parkirišču ob Hublju in za starim mlinom, lastniki umaknejo na varno. Obstaja namreč proti jutru velika možnost poplavljanja!