Gospodarstveniki o kadrih

datum: 27.10.2023
kategorija: Novice

Drugo srečanje neformalnega kluba gospodarstvenikov zgornje Vipavske doline

Včeraj se je v Vipavskem hramu odvilo že drugo srečanje neformalnega kluba gospodarstvenikov zgornje Vipavske doline. Posebni gost srečanja je bil Tilen Prah iz skupine Kariera, eden najboljših strokovnjakov za zaposlovanje v Sloveniji, osrednja tema pogovora so bili namreč prav kadri.

Drugo srečanje neformalnega kluba gospodarstvenikov zgornje Vipavske doline je potekalo v Vipavskem hramu Neformalni klub gospodarstvenikov občin Ajdovščina in Vipava se je oblikoval na pobudo ajdovskega podžupana Matjaža Bajca, srečanja pa potekajo pod pokroviteljstvom obeh županov, Tadeja Beočanina in Antona Lavrenčiča. Po prvem srečanju v aprilu so se gospodarstveniki včeraj dobili že drugič. Dogodek je tokrat potekal v Vipavi, osrednja tema pogovora pa so bili kadri. Zbrane sta uvodoma pozdravila najprej gostiteljica iz podjetja Vipava 1894, Tanja Vidmar Šinigoj, nato pa še vipavski župan Anton Lavrenčič. Sledila je okrogla miza, ki jo je moderiral Matjaž Bajec, sogovorniki pa so bili predsednik Območne gospodarske zbornice Nova Gorica in direktor podjetja Incom Boštjan Jerončič, direktor Območne obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina Marko Rondič, strokovnjak za kadre iz skupine Kariera Tilen Prah in župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Kako ohraniti kadre, kako navdušiti mlade, da ostanejo v dolini, kako pritegniti ljudi od drugod, so bila osrednja izhodišča debate. Povzetki pa, da je potrebno kadre vzgajati od majhnega naprej – v tem kontekstu je bila omenjena tudi prireditev InCastra, kjer imajo otroci priložnost doživeti delovanje domačega gospodarstva v svoji najbolj atraktivni podobi. Novim sodelavcem je pomembno tudi okolje, tu imajo glavno besedo občine. Da gospodarska rast vpliva na vse pore družbenega življenja, je poudaril župan Tadej Beočanin – od stanovanj, šol, vrtcev ter drugih življenjsko pomembnih družbenih storitev, do prometne infrastrukture in prometa nasploh. Zanimivi so bili tudi nasveti in ugotovitve kadrovskega strokovnjaka, Tilen Prah pravi, da je mlade potrebno navdušiti, narediti privlačno zgodbo – poudarja namreč, da imajo veliko izbiro. Precej debate je bilo tudi na račun izobraževalnega sistema, ki je precej rigiden in zastarel ter ne sledi gospodarskemu razvoju. Je pa povezovanje s šolami in univerzami nujno, če želimo ohraniti izšolane kadre doma, še ugotavljajo gospodarstveniki.

Z dobro udeležbo na že drugem srečanju so gospodarstvenice in gospodarstveniki potrdili, da je ideja o neformalnem povezovanju dobra in koristna, tako za medsebojne odnose znotraj gospodarstva kot tudi za sodelovanje gospodarstva z obema lokalnima skupnostma in obrtno-gospodarskimi združenji. Tako je že okvirno določena tema srečanja za pomlad 2024, govora bo o financah.