Varno v prihajajoče praznike!

datum: 30.10.2023
kategorija: Novice

Foto: Spletna stran Policija (www.policija.si

V nadaljevanju vam posredujemo informacijo s preventivnimi vsebinami Policijske uprave Nova Gorica ob prihajajočih praznikih (dan reformacije in dan spomina n mrtve) in samozaščitnim ravnanjem v tem času ter opozorili za večjo varnost v cestnem prometu in na pokopališčih.

Tako kot prejšnja leta se bo marsikdo v tem času odločil za krajši počitek in izlete, obiske prijateljev in sorodnikov, prav tako je pričakovati povečan promet v okolici pokopališč. Pri tem pa ne smemo pozabiti tudi na lastno varnost in varnost svojega premoženja. Zlasti je v prihajajočih dneh mogoče pričakovati povečan promet, predvsem na cestah, ki povezujejo večja središča in cestah, ki vodijo do pokopališč, kjer bodo potekale tudi žalne slovesnosti. Zato svetujemo, da se na pot odpravite pravočasno, dosledno upoštevate cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometne signalizacije  v bližini pokopališč. Občane zato zaprošamo, da se v prometu obnašajo strpno, upoštevajo navodila policistov in občinskih redarjev, da bi s tem preprečili morebitne zastoje na cestah in morebitno nezadovoljstvo. Zaradi povečanega prometa in neupoštevanja cestnoprometnih predpisov namreč lahko marsikdo postane tudi udeleženec prometne nesreče. Policisti bodo z različnimi oblikami dela zagotavljali večjo varnost in pretočnost prometa ter dosledno ukrepali zoper vse kršitelje, posebej tiste, ki bodo za volan sedli vinjeni in ki bodo s prehitro vožnjo ogrožali sebe in druge.
 
* Za varnost svoje lastnine lahko največ storite sami!
 
V tem času bodo najbolj obiskana parkirišča ob pokopališčih. Zato svetujemo, da v osebnih avtomobilih, parkiranih v neposredni bližini pokopališč, nikar ne puščajte vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih), vozila dosledno zaklepajte in ne pustite  ključev v ključavnicah, saj nekateri storilci kaznivih dejanj izkoristijo nepazljivost ljudi in izvršijo kazniva dejanja (tatvine torbic, denarja, mobilnih telefonov, dokumentov ter drugih predmetov) iz vozil. Naj vaše vozilo, ko ga boste parkirali, ne postane tarča tatov in vlomilcev. V primeru izvršenih tatvin ali vloma v vozili in drugih izvršenih kaznivih dejanj pa občanom svetujemo, da nemudoma pokličejo Policijo z namenom odkritja storilca kaznivega dejanja in do prihoda policistov ničesar ne prijemajo ali premikajo zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja.
Pri obiskih pokopališč in drugih javnih krajev, kjer je veliko ljudi, ne nosite denarnic, mobilnih telefonov in drugih vrednih predmetov v odprtih torbicah ali košarah; pri urejanju grobov jih imejte vedno na očeh oz. jih ne odlagajte brez nadzora. Tudi v primeru sumov nezakonitih ravnanj na pokopališčih (npr. odtujitev različnih predmetov kot so vaze, kipci, medeninasti predmeti…ali povzročanje škode na samih grobovih, pokrivalnih ploščah, spomenikih itd)  svetujemo občanom, da sume teh kaznivih dejanj nemudoma prijavijo policistom najbližje policijske postaje oz. na interventno številko Policije 113.
 
Tudi v času odsotnosti od doma nikar ne pozabite na preventivno ravnanje in zavarovanje svoje lastnine. Žal se pogosto dogaja, da posamezniki samozaščitnemu ravnanju posvečajo premalo pozornosti in lahko v tem času postanejo tudi oškodovanci. Nepridipravi praznike nemalokrat izkoristijo tudi za storitev premoženjskih kaznivih dejanj (vlomi v hiše, stanovanja, poslovne prostore, vozila in druge objekte - več nasvetov na naslednjih spletnih straneh: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/preventiva/8865-vlomilci-in-tatovi-niso-na-dopustu-preventivni-nasveti-policije).
 
 
* Previdno tudi na cestah!

Če se odpravljate na pot, pojdite pravočasno, dosledno upoštevajte cestnoprometna pravila in morebitne spremembe prometnega režima v bližini pokopališč ter upoštevate navodila policistov in redarjev. Še preden sedete v vozilo, se pozanimajte o stanju in prevoznosti cest. Ob morebitnih zastojih ostanite strpni ter ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo.

Pešci so v jesenskih in zimskih mesecih (obdobje krajšega trajanja svetlega dela dneva oz. daljših noči) in ko so vremenske razmere običajno neugodne (megla, dež, led…) med najbolj ogroženimi udeleženci v cestnem prometu oz. je pričakovati dodatno poslabšanje prometne varnosti med t.i. šibkejšimi udeleženci cestnega prometa. Spoštujte predpise, bodite pozorni na šibkejše udeležence, ravnajte v cestnem prometu odgovorno in strpno ter se pod vplivom alkohola ne pojavljajte kot neposredni udeleženci cestnega prometa.  

Prepoved prometa za tovorna vozila

Med prazniki velja Odredba o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji, zato bo v torek 31. oktobra, in v sredo, 1. novembra, med 8. in 21. uro veljala prepoved prometa za tovorna vozila in skupino vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, traktorje, motokultivatorje, delovne stroje in vprežna vozila na cestah, kot jih določa 4. člen odredbe.

V torek, 31. oktobra 2023, je skladno z drugo točko 2. alinee 6. odstavka Odredbe o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji izjemoma dovoljen promet tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7.500 kg, če se prevozi opravljajo zaradi pretovornih operacij in potekajo v in iz Luke Koper.

 Bodite odgovorni vozniki - preden se usedete za volan, ne uživajte alkohola!

Ponovno opozarjamo vse udeležence v cestnem prometu, da alkohol nikakor ne sodi za volan, saj je prav ta največkrat soodgovoren za prometne nesreče, ki se pogosto končajo z najhujšimi posledicami, tj. invalidnostjo ali s smrtjo. Nastalih posledic in odgovornosti se je potrebno zavedati bistveno prej, saj ko te nastanejo, je žal prepozno in poti nazaj ni več.  Zato ne dopustite, da bi zaradi vašega neodgovornega ravnanja ugasnilo življenje.

Poskrbite, da za volanom vozila nikoli ne sedi nekdo, ki uživa alkohol oz. krmilo vozila raje prepustite trezni osebi. V primeru, da bi uživali alkoholne pijače (ne glede na zaužito količino), pa se ne odločite za vožnjo v cestnem prometu.  S tem boste za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v cestnem prometu poskrbeli, da bodo naše ceste bolj varne in posledično tudi manj tragične. Alkohol najprej oslabi sposobnost normalnega miselnega presojanja. Voznik je tako prepričan, da vozi bolje kot dejansko, temu pa sledijo slabša sposobnost zaznavanja, napačne ocene razdalj, počasne reakcije, motnje pri ravnotežju, zožen zorni kot itd. V cestnem promet to pogosto  pomeni izzivanje nevarnosti: prepočasna ali prehitra vožnja, težje obvladovanje ali spremljanje smeri vožnje, nevklopljeni smerni kazalci, ustavljanje pri zeleni luči, vožnja v rdečo luč itd. (več na naslednji spletni strani Policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/prometna-varnost-category-blog/6187-alkohol-ubija-najvekrat-nedolne).  
 

* Nasveti pešcem za večjo varnost v cestnem prometu!

Pešci sodijo med najbolj ogrožene prometne udeležence. Zato policija šibkejšim udeležencem v cestnem prometu (pešci, kolesarji) svetuje, da tudi sami poskrbijo za svojo varnost in s svojim ravnanjem ne spravljajo v nevarnost sebe in preostalih udeležencev cestnega prometa. Pešci so pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil, ki vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, vozijo z zarošenimi stekli na vozilu, brez očal, zaradi bleščavosti vozil iz nasprotne smeri, ipd.). Nesreče pa se zgodijo tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Zlasti starejši so pogosto žrtve prometnih nesreč, predvsem zaradi svojih napak ali ker kršijo cestnoprometne predpise. Večina nesreč, ki jih povzročijo starejši pešci s svojimi napakami, so posledica slabšanja psihofizičnih sposobnosti posameznika, neustrezne barve oblačil, neuporaba odsevnih izdelkov… (več za večjo varnost pešcev na naslednji spletni strani policije: https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/120111-pesec-bodi-viden-bodi-previden-v-ponedeljek-se-zacne-preventivna-akcija-za-vecjo-varnost-pescev
 
Opozorilo velja tudi vsem udeležencem cestnega prometa na večjo previdnost tudi v prvih dneh pouka prihodnji po iztekajočih se praznikih oz. zaključku jesenskih šolskih počitnic , ko bodo otroci in mladoletniki ponovno na poti v šolo in domov. Z nošenjem svetlejših oblačil, uporabo kresničk ter drugih izdelkov z odsevnimi površinami pa otroci in drugi udeleženci cestnega prometa v mraku, ponoči ali slabši vidljivosti (npr. močan dež, megla ali druge neugodne vremenske okoliščine) postanejo bolj vidni ter tako omogočijo drugim udeležencem v cestnem prometu, da jih pravočasno opazijo.
 

* Pri potovanju v tujino preverite tudi veljavnost potovalnih dokumentov

Če načrtujete pot v sosednje države, pred odhodom preverite tudi stanje na mejnih prehodih in veljavnost svojih potovalnih dokumentov.

Zaradi dogajanj v širši regiji in morebitnih varnostnih tveganj uvajamo začasni nadzor na meji s Hrvaško in Madžarsko:
https://www.policija.si/medijsko-sredisce/sporocila-za-javnost/sporocila-za-javnost-gpue/120153-zaradi-dogajanj-v-sirsi-regiji-in-morebitnih-varnostnih-tveganj-uvajamo-zacasni-nadzor-na-meji-s-hrvasko-in-mazarsko

Notranja schengenska meja: https://www.policija.si/delovna-podrocja/nadzor-drzavne-meje/mejni-prehodi-in-schengenska-ureditev-v-sloveniji/notranja-schengenska-meja

Začasni nadzor na notranji meji:  https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-programi/zacasni-nadzor-na-notranji-meji/