Ob 1. novembru, dnevu mrtvih, prazniku vseh svetih

datum: 01.11.2023
kategorija: Novice

Spoštovane občanke, cenjeni občani, želimo vam prijeten dan. Čeprav na pogled žalosten, je vendarle namenjen lepim spominom in prijaznim pogovorom. Tradicija veli, da se na današnji dan na pokopališčih srečujemo s prijatelji in sorodniki. Negujmo in cenimo to vedno redkejšo priložnost za osebna srečanja in spletanja pristnih medčloveških odnosov.

tDanašnji dan spomina na pokojne, državni praznik dan mrtvih, praznik vseh svetih v krščanstvu, je še eno obeležje v delovnem letu človeka, davno zapisano v gene človeštva. Narava oznanja prihod najhladnejšega letnega časa – noči se daljšajo, dan je vse krajši. V davnini so ta čas nerazumljene pojave pojasnjevali z domišljijo, ki so jo spodbujali migotanje ognja in sence plamenov, vonjave posušenih zelišč, ki so jih žgali, da so videli in čutili duše pokojnih … Obredje se je spreminjalo skozi zgodovino, različno ga obeležujejo različne religije, praznik ima tudi močan sekularni značaj. Ne glede na naša prepričanja se 1. novembra odpravimo na občudovanja vredno urejene grobove, iz naših domov diši po dobri hrani. Ob spominih na naše ljube pokojne imamo veliko opraviti za srečanja s sorodniki, prijatelji – z živimi ljudmi. Čeprav mrakoben, je ta čas obujanja spominov lep in prijeten. V sodobnem času verjetno tudi zato, ker skorajda ni več priložnosti za pristne medčloveške odnose, tako je prav današnji dan ena redkih priložnosti, da v živo srečamo mnoge sorodnike, da se ponovno srečamo s prijatelji iz preteklosti. Tudi zato je vredno negovati naše navade in običaje.

 

Če se danes odpravljate na pot, bodite previdni in strpni – praznično obredje dneva mrtvih običajno spremlja prometna gneča in gneča na parkiriščih pred pokopališči. Srečno in varno na poti.