GREENAT – projektni partnerji na uvodnem sestanku novega projekta

datum: 03.11.2023
kategorija: Novice

Predstavniki treh slovenskih in treh italijanskih projektnih partnerjev so se srečali na uvodnem sestanku novega projekta Zelena infrastruktura in omrežje Natura 2000 za trajnostni čezmejni razvoj – GRENNAT.

Projekt nadaljuje delo in nadgrajuje rezultate in dosežke zaključenega strateškega projekta Zelena infrastruktura, ohranjanje in izboljšanje stanja ogroženih vrst in habitatnih tipov ob rekah – GREVISLIN,  ter jih prenaša na nove partnerje in okolja na programskem območju Interreg Italija-Slovenija.

tNa sestanku septembra 2023 so pod vodstvom vodilnega partnerja Mestne občine Nova Gorica sodelovali vsi projektni partnerji, slovenski občini Ajdovščina in Miren-Kostanjevica, ter italijanski partnerji Conzorzio di Bonifica della Venezia Giulia, Conzorzio di Bonifica Veneto orientale ter občina Monfalcone. Začrtali smo okvirni terminski načrt izvajanja projektnih aktivnosti do konca maja 2025 in dinamiko črpanja 742.760,81 € skupne vrednosti projekta, od tega 80 % sofinancirane s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Tekom projekta se bo izvedlo številne aktivnosti, vezane na ozaveščanje, izvedbo javnih dogodkov za predstavitev dosežkov, razvoj aplikacije, postavitev postaj za monitoring rek, preko priprave izvedbenih načrtov, poročil ter projektne dokumentacije do dejanskih infrastrukturnih pilotnih posegov in podobno. Vse aktivnosti bodo vezane na kapitalizacijo dolgoročnega čezmejnega načrta razvoja zelene infrastrukture, obravnave strateškega pomena omrežja NATURE 2000 v čezmejnem prostoru ter diseminacijo info točke NATURA 2000.

Čezmejno partnerstvo je ključnega pomena za doseganje ciljev in rezultatov projekta. Z analizo trenutnega stanja v povezavi z upravljanjem Natura 2000 in pregledom zakonodajnih okvirjev ter še posebej praks z vidika upravljavcev, načinov upravljanja ter konkretnih primerov slovenske in italijanske strani, bo izdelan akcijski načrt za izboljšanje upravljanja območij Natura 2000 v čezmejnem območju. Menimo namreč, da je ohranjanje in načrtovanje zelene infrastrukture, tudi v mestnem okolju, in zmanjšanje vseh oblik onesnaževanja, koristno ne le za biotsko raznovrstnost, temveč tudi za človeka in njegovo dolgoročno blaginjo.

 Interreg ITA-SLO logo RGB colour.jpg