Županovo jubilejno priznanje ob 50. obletnici Pilonove galerije

datum: 17.11.2023
kategorija: Novice

Ob 50. obletnici Pilonove galerije je na osrednjem dogodku, simpoziju, Mitja Tripković direktorici Pilonove galerije Ajdovščina izročil županovo jubilejno priznanje.

Pilonova galerija Ajdovščina je ob svoji 50-letnici delovanja priredila strokovni simpozij z raznoliki gosti s področja umetnosti. Ob osrednjem dogodku praznovanja častitljive obletnice so iz rok podžupana Mitje Tripkovića prejeli županovo jubilejno priznanje. Čestitamo!

zPilonova galerija prav v tem letu beleži 50 let delovanja. 21. septembra 1973 so na Prešernovi ulici v spodnjih prostorih stavbe prvič sprejeli obiskovalce, ki so si prišli ogledat umetnikova dela, ki jih je za bodočo galerijo podaril njegov sin Dominique Pilon. 50 let mineva od odprtja naše pomembne kulturne ustanove, ki je prav v tem letu deležna temeljite prenove, ki bo doprinesla mnogo novih ugodnosti, zlasti se te obetajo pri vsebinah, saj bo digitaliziranih 300 umetniških del, vzpostavljena bo digitalna galerija, obeta pa se tudi mobilna aplikacija Po sledeh Vena Pilona, s pomočjo katere se bo obiskovalec v več jezikih sprehodil skozi Ajdovščino in raziskoval dediščino Vena Pilona in njegovih spominov ...

Pilonove galerija je pomembna ambasadorka kulture v občini, ponaša se z bogato produkcijo razstav in drugih kulturno-umetniških dogodkov ter hrani neprecenljivo bogastvo umetniških del različnih avtorjev, zbranih v več zbirkah. Ob osrednjem praznovanju jubileja, 50. obletnice delovanja, so za svoje uspešno delovanje prejeli tudi jubilejno županovo priznanje, ki ga je na strokovnem simpoziju podelil Mitja Tripković in ob tem izpostavil: »Več kot pol stoletja spravljene in na kašči hranjene slike bodo, kakor otrple pričevalke preteklih časov in zaprašenih občutenj, obešene na steno, znova zadihale tudi v našem času, vsem nam bodo preganjale samote, ter govorile o nezlomljivi energiji umetnosti, ki jo želimo, tudi z novejšimi pristopi približati našim otrokom ter učeči se mladini

zObeleževanje pomembne obletnice so obogatili s strokovnimi predavanji, ki so potekala v Domu krajanov Ajdovščina. Pozornost je bila usmerjena na poslanstvo Pilonove galerije in revizijo bistva dejavnosti, tudi v luči urejanja novih prostorov in vsebinske širitve, adaptirane z upoštevanjem različnih vidikov zgodovinskega razvoja muzejsko-galerijske javne institucije. Sodelujoči se bodo dotaknili tudi tematik o delovanjih specifičnih monografskih ustanov, ki hranijo donirane zapuščine velikih imen Goriške in Krasa ter zamejstva (Veno Pilon, Lojze Spacal, Avgust Černigoj, Zoran Mušič, Riko Debenjak idr.) in njihovih izzivih znotraj posameznih lokalnih skupnosti.

zNa simpoziju bodo sodelovali: kustosa Goriškega muzeja mag. Davor Kernel in Katarina Brešan, dr. Alenka Di Battista, odgovorna konservatorka ZVKDS OE Nova Gorica, mag. Gojko Zupan, sekretar v INDOK centru Direktorata za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo, Tanja Cigoj, kustosinja pedagoginja Pilonove galerije, Tanja Rijavec, kustosinja dokumentalistka Pilonove galerije, in Tina Ponebšek, direktorica Pilonove galerije. Simpozij je otvoril video nagovor z besedami, ki jih je za to priložnost pripravil Dominique Pilon.

Pilonovi galeriji ob 50. obletnici delovanja iskreno čestitamo!