Zelenijo tudi krajevne skupnosti

datum: 13.12.2023
kategorija: Zelena Ajdovščina

Zasaditve ob OŠ Otlica

Medtem ko se v Ajdovščini zeleni projekt zasaditev zaključuje, so aktivnosti preusmerjene v okoliške krajevne skupnosti. Na podeželju dela intenzivno potekajo, ta teden bodo posajena drevesa, do božično novoletnih praznikov pa se bodo izvedle še druge zasaditve.

Zasaditve po KS.V nekaterih krajevnih skupnostih so bile pred pričetkom sajenja potrebne uskladitve projektnih rešitev, najpogostejši razlog je v tem, da je v času od prejema predlogov s strani krajevnih skupnosti do izvedbe prišlo do sprememb na terenu oziroma  Kljub temu nič ni zamujenega. Zemlja je še topla in najboljši čas za sajenje dreves je jeseni, ko drevesa počivajo in niso v aktivni rasti.  Rast korenin pred nastopom zime drevesom pomaga, da se hitro ukoreninijo in so tako prilagojena na vročino in sušo v naslednjem poletju.

Čeprav je pri ozelenitvi krajevnih skupnosti poudarek na drevesih, so v manjšem obsegu predvidene tudi zasaditve grmov in trajnic. Jesen je namreč primeren čas tudi za sajenje teh okrasnih trajnih rastlin. Te se sicer lahko sadi tudi spomladi ali kadarkoli v letu, razen kadar je zemlja zmrznjena ali prepojena z vodo. Vendar pa poleti sajene trajnice potrebujejo izdatnejše zalivanje.