Vipavski Križ: na zaključku Odprtih hramov se pričenja božična pravljica - Penine in jaslice

datum: 15.12.2023
kategorija: Novice

V soboto, 16. decembra, se bo v Vipavskem Križu odvrtel zadnji dogodek letošnjih Odprtih hramov, ta pa bo hkrati uvod v božično pravljico. S pokušino penin vipavskih vinarjev in vinogradnikov se v Križu odpira letošnja razstava jaslic. Napovedana pa je tudi že božična zgodba, Božični čudež bo prvič uprizorjen 23. decembra.

 Vipavski Križ se je že odel v pravljično podobo. Pravi začetek decembrskih praznovanj pa bo v soboto, ko se ob 14. uri pričenja prireditev Penine in jaslice. Ob pokušini penin vipavskih vinarjev in vinogradnikov bo ogled razstavljenih jaslic zagotovo še bolj doživet. V zadnjih letih se je proizvodnja penin v Vipavski dolini razmahnila. V ponudbi so »mehurčki« za vse okuse, tudi iz domačih vinskih sort, ki bodo silvestrovo naredili še bolj praznično. V sklopu sobotnega dogajanja v Vipavskem Križu pa bo ob potekala tudi delavnica izdelave koktejlov s peninami, za odlično kulinarično spremstvo pa bo skrbela Ekološka kmetija Kravos iz Malih Žabelj, s fokačami z različnimi nadevi iz krušne peči. Organizator dogodka, Zavod za turizem Vipavski Križ, pa vabi tudi na vodene oglede Vipavskega Križa – v soboto, pa tudi v prihodnjih dneh. Jaslice so namreč razstavljene tako po dvoriščih domov, kot tudi v galeriji Vipavski Križ, grajski kleti in samostanski cerkvi. 

Več informacij o sobotnem dogodku in urnik razstave jaslic 

Turistično društvo Vipavski križ pa že napoveduje uprizoritev letošnje božične zgodbe. Vaje že intenzivno potekajo, v predstavi bo nastopilo okoli 100 igralcev, domačinov iz Križa, kar je posebna dodana vrednost uprizoritve. Prvič bo uprizorjena 23. decembra popoldan, pospremil pa jo bo tudi božični sejem.