V središču je smrečica

datum: 17.12.2023
kategorija: Novice

Tradicionalna ajdovska novoletna smreka v krožišču sredi mesta.

Medtem ko so trgovski centri in mestna središča že lep čas v lučkah, se božično vzdušje počasi seli tudi v naše domove. V teh dneh se vse vrti okoli lučk in drugega prazničnega okrasja, daril, v mislih se že snujejo jedilniki … v središču prednovoletnega prazničnega vrveža pa je novoletna smrečica, božično drevesce.

Smrečice v vseh oblikah in barvah so že na trgu – če želite slediti starodavni tradiciji, potem bo vaše drevesce zeleno – barva namreč simbolizira življenje, okrašeno z balončki, ki bodo poskrbeli za dobro prihodnjo letino. Tudi za eko-podpornike bo še najbolj na mestu smrečica iz tržnice, ki jo boste po praznikih odložili med biološke odpadke ali pa zakurili v vaši peči. Za zasajena drevesca potrebujete prostor – vrt ali teraso, najbolje da v loncu kar ostane in jo boste lahko uporabljali nekaj let. Med trajnimi smrečicami so najlepše tiste, ki jih z naravnimi materiali ustvarimo sami, medtem ko pred nakupom plastične razmislimo, če nam bo res všeč toliko let, kolikor zna trajati …

Čeprav smo tisti prvotni pomen krašenja drevesca skoraj že pozabili, se duh tega pradavnega običaja ohranja. Smrečica bo v teh dneh postavljena v večini domov, ne glede na ideologijo ali veroizpoved domačih, ki se bomo v prazničnih dneh družili okoli nje. Z njo so okrašene pisarne in delavnice, tam druži sodelavce v prijetnem vzdušju zadnjih delovnih dni v letu. Tako kot velika in letos res čudovito okrašena smreka v ajdovskem krožišču druži občanke in občane – saj si nekako kar ne predstavljamo, da je nebi imeli prav tam, da nam ob večerih, ko se vozimo mimo, jemlje dih … Drevesce združuje, ker v hitenju današnjega časa ponuja praznični postanek, pravljično doživetje, prijazen obet na koncu starega in začetku novega.

Naredite si novoletno smrečico, božično drevesce, takšno kot vam je najbolj všeč. Želimo nam vsem prijetna praznična druženja ob vašem najlepšem drevescu, naši najlepši smreki!