Socialni nogomet v Ajdovščini navdihuje

datum: 20.12.2023
kategorija: Novice

Foto: SŠVP

Včeraj se je na Srednji šoli Veno Pilon odvilo zaključno srečanje v sklopu projekta 'Calciosociale'. Socialni nogomet je povezal raznolike izobraževalne ustanove v Ajdovščini z namenom krepitve inkluzivnega nogometa z enakimi možnostmi.

TProgram 'Calciosociale' je zasnovalo neprofitno amatersko nogometno društvo iz Rima. Vsebina programa izhaja iz pedagoške metode, ki temelji na novi interpretaciji nogometnih pravil. S ciljem prispevati k celostnemu razvoju vsakega posameznika. Srednja šola Veno Pilon je bila glavna koordinatorica evropskega projekta, s katerim so želeli vključevati in izobraževati raznolike skupine v enotno zgodbo. Želja programa je narediti inkluziven nogomet, ki združuje, vzgaja, kjer vsak lahko igra in pri tem zraste, izpostavljajo pobudniki programa. Želja je, da bi socialni nogomet lahko postal del šolskega kurikuluma, kjer bi se lahko prek njega učili tudi državljansko vzgojo in podobne predmete.

TV Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina, kjer z različnimi projekti podpirajo socialno vključenost in trajnostni razvoj, so se z veseljem pridružili programu in k sodelovanju povabili še OŠ Šturje, OŠ Danila Lokarja Ajdovščina, Waldorfsko šolo na Primorskem, VDC Ajdovščina-Vipava in Strokovni center Planina. »Program podpira vrednote, ki so pomembne za življenje, spodbuja k skrbi za boljše počutje, poudarja sprejemanje različnosti, sodelovanje. Zraven pa igramo nogomet in se družimo v delavnicah, ki smo jim dali naslov Ustvarjamo boljši svet,« so izpostavili na Srednji šoli Veno Pilon včeraj ob zaključnem srečanju projekta, čigar idejo bomo v Ajdovščini krepili in razvijali tudi v prihodnje.