Od smelega začetka do sijajnega konca

datum: 29.12.2023
kategorija: Novice

Ajdovščina - zakladnica razvoja in tisočerih priložnosti

Izteka se še eno bogato leto v Ajdovščini. Ponosni smo lahko na vse naše dosežke, veselimo se lahko prihodnosti v naši trdno prepleteni skupnosti, usmerjeni v trajnostni razvoj. Prav vsak mesec v letu 2023 je prinesel kaj novega, zanimivega. Preletimo leto ….

Foto: Primož BreceljV leto 2023 smo vstopili z 28 krajevnimi skupnostmi, novi predsedniki pa so se že v prvih dneh novega leta srečali na delovnem sestanku z županom in zastavili načrte razvojnih programov naših krajev. Letošnjega januarja je bila znana tudi odločitev, da bo 'hipokavst' – neverjetno dobro ohranjen rimskodobni sistem talnega gretja, ki je bil najden ob arheoloških raziskavah Rustjeve hiše – predstavljen 'in situ', torej na mestu najdbe. To je precej preobrnilo zastavljene načrte in vzelo nekaj časa, vendar investicija z novo dodano vrednostjo teče naprej. Konec januarja se je s prvim koncertom na Ustju predstavil nov ajdovski pevski zbor – mešani mladinski zbor Srečko Kosovel, ki je 8. februarja nastopil tudi na osrednji slovesnosti ob kulturnem prazniku v občini Ajdovščina, konec leta pa že odmevno nastopal in pobiral lovorike na pevskih tekmovanjih.

 

fFebruar je zagotovo zaznamovala tudi intenzivna in uspešna akcija za vzpostavitev namakalnega sistema, objavljen je bil zemljevid namakanja, lastnikom zemljišč pa ponujene vse informacije. Začel se je odvijati eden najpomembnejših projektov za ohranitev kmetijstva v Vipavski dolini. V februarju se je začel tudi dolgotrajen postopek sprememb in dopolnitev Občinskega prostorskega načrta, za katerega se je Občina zavezala, da bo od samega začetka in v vseh fazah transparenten. Mesec pa si bomo zapomnili tudi po začetku akcije Zelena Ajdovščina – zasajena so bila prva drevesa v mestu.

Marca smo se veselili izsledkov gospodarskih analiz konference Zlati kamen, ki so Občino Ajdovščina po razvitosti znova pozicionirale nad regijsko in nacionalno povprečje, o čemer je bilo govora tudi na gospodarskem forumu časnika Finance, kje potekal prav v Ajdovščini. Marec si bomo zapomnili tudi po znova obujenem prijateljstvu z italijansko občino Quiliano.

vino ušajV aprilu so bili razkriti arhitekturni načrti novega Zdravstvenega centra Ajdovščina, ki ga bomo gradili z donacijo Taje in Iva Boscarola. Razglašeno je bilo letošnje županovo vino – merlot Vina Ušaj iz Črnič. Na pobudo podžupana Matjaža Bajca in pod pokroviteljstvom obeh županov je zaživelo neformalno združenje gospodarstvenikov zgornje Vipavske doline.

5. maj je na Lavričevem trgu združil občanke in občane na verjetno največjem občinskem prazniku doslej. Petomajska nagrada je šla v roke opernega pevca s Cola Marka Kobala. Večtisočglava množica je po proslavi uživala v odličnem koncertu Perpetuum Jazzile. Slavje se je nekaj dni kasneje nadaljevalo v podjetju Mlinotest, ki tga je ob odprtju prenovljene tovarne s svojim obiskom počastila predsednica države dr. Nataša Pirc Musar. Mlinotestovi kuharji so na letošnji Paštafešti skuhali kar 700 kg pašte, ki je šla za sproti … V maju je Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina obeležilo 70 let delovanja, Srednji šoli Veno Pilon Ajdovščina pa smo čestitali za podeljeno priznanje Blaža Kumerdeja za odličnost.

Junija smo se predvsem čudili zalivalnim vrečam, ki so v sušnem obdobju odlično poskrbele za hidracijo novih drevesc. Dobrodošla je bila informacija o uspešni poskusni priključitvi novih vodohranov na Vodarno Hubelj, ki nam zagotavljata dovolj vode tudi ob daljših sušnih obdobjih. Vseeno varčujmo! Pomemben junijski mejnik je bila zabava ob 40. obletnici ajdovskega vrtca. Po nekajletni prekinitvi se je v Pale vrnila preventivna prireditev Igrajmo se za varnost in navdušila več kot 1000 otrok. Ajdovščina pa je pridobila prvo izposojevalnico e-koles. Slišali smo tudi prvo novico o sladoledni cesti, ki bo na svoji poti skozi 12 evropskih držav, tekla tudi skozi Ajdovščino.

Tudi poletje v Ajdovščini je minilo delovno – začela se je gradnja novega Gasilskega centra Ajdovščina. V Malih Žabljah se je zaključila prva velika investicija, lepo urejen športni park. Na Vrtovčah se je investicija pričela. V Lokavcu se je intenzivno urejalo ceste, pločnike, kolesarske poti, izvajale so se investicije po šolah … Na osrednjem ajdovskem placu je oživela poletna glasbeno-družabna scena.

Poletje 2023 pa je najbolj zaznamovalo neurje. V naši občini je klestilo v Tihi dolini na Predmeji. Tudi naši občani so se množično odzvali klicu na pomoč in hiteli v poplavljene kraje, kmetje so še pozno v jesen koordinirano zbirali pomoč za poplavljene kolege.

tNajpomembnejša septembrska novica – zaključen je eden največjih investicijskih projektov v občini: Celovito hidravlično uravnoteženje vodooskrbnega sistema Hubelj – Skuk. Gradbišča na obrobju mesta so napovedale širitve poslovnih območij. Ajdovski poklicni gasilci so slovesno obeležili 60 let delovanja. Konec meseca pa se je odvila dobro obiskana prireditev InCastra, dan ajdovskega gospodarstva in obrti.

Z lepimi novicami nam je postregel tudi oktober. V Poslovni coni Mirce bo zrasel biotehnološki kampus podjetja Sanrtorius BIA Separations. Dr. Ivo Boscarol je prejel častni doktorat Univerze v Novi Gorici. Ajdovski svetniki so potrdili odlok o subvencioniranju in omogočili uresničitev projekta za mlade družine. Hiša dobre volje v Palah je obeležila prvo leto delovanja. V letošnjem oktobru je prav v naši občini potekala tudi mednarodna vaja Civilne zaščite, v kateri je sodelovalo kar 120 pripadnikov Civilne zaščite. Na novembrski seji Občinskega sveta Občine Ajdovščina je mlada Lokavčanka Eva Bras prejela priznanje župana za plemenito dejanje.

November je zaznamoval odlično obiskan 21. pohod po Vertovčevih poteh. V mesto se je vrnil kino, napoved s prireditvami bogatega veselega decembra pa je navdušila. Ponosni smo tudi na priznanje 'uporabnik CAF', ki ga je Občina Ajdovščina prejela na slavnostni prireditvi v novembru. Gre za orodje za celovito obvladovanje kakovosti, namenjeno stalnemu izboljševanju organizacij v javnem sektorju. Občinski svetniki so potrdili novo strategijo za  mlade. Lutkovna skupina Žar je v svojem 20. letu delovanja premierno predstavila Zelenega fantka ter na prireditvi ob 25-letnici Društva Most, univerze za tretje življenjsko obdobje prejela županovo jubilejno priznanje. Jubilejno županovo priznanje je ob 120-letnici prejelo tudi Planinsko društvo Ajdovščina. Na letošnjih dnevih turizma je Vipavski Križ prejel priznanje Turistične zveze Slovenije v kategoriji izletniški kraji. Lisjakov med iz Vrtovč pa je znova prejel naziv najbolje ocenjen med v Sloveniji.

Veseli december - lučke December se je pričel z zgodovinskim prvim spektakularnim prižigom novoletnih lučk na ajdovskem placu, kjer se je zbrala več tisoč glava množica. Župan Ajdovščine in župan mesta Darkhan iz Mongolije sta podpisala memorandum o vzpostavitvi prijateljskih odnosov. Ponosni pa smo lahko tudi na zeleni razvoj – prav v decembru smo zagnali vseh pet sončnih elektrarn na javnih objektih, začel pa se je odvijati tudi podeželski del projekta Zelena Ajdovščina, drevesca se sadi po krajevnih skupnostih.

Praznično razpoloženje v zelo lepo okrašeni Ajdovščini je v letošnjem decembru okronalo uspehov polno leto. Ustavimo se za trenutek, da si voščimo in nazdravimo, nato pa z enakim tempom naprej – iz Ajdovščine v ves svet! Srečno!