Živali med prazniki

datum: 28.12.2023
kategorija: Novice

Pred nami je najbolj živahno in hrupno praznično obdobje. Lastniki domačih živali boste zato še bolj pozorni, da bodo vaši ljubljenci na varnem. Pomislimo pa tudi na hlevske in prostoživeče živali! Naj poka in se iskri veselje, ne pa pirotehnika!

Lastniki in skrbniki boste za vaše hišne ljubljence med prazniki poskrbeli, da bodo varni pred prazničnimi vragolijami. Za vse psičke in muce, tudi za tiste, ki so sicer vajene živeti zunaj, bo bolje, če bodo med prazniki v zaprtih prostorih in v vaši bližini. Pokanje namreč večini povzroča precejšen stres, paniko, izzove lahko epileptične napade, živali v takih situacijah rade pobegnejo. Zato nikakor ne sodijo na bučna praznovanja. Prav zaradi nepredvidljivih situacij imejte v prazničnih dneh na sprehodih vašega psička vedno na vrvici – tako po urbanih naseljih, kot v naravi, predvsem pa v gozdovih! Pazite tudi pri prehrani in ne pretiravajte s prazničnimi priboljški, ki živalim prav nič ne koristijo. Svojim ljubljencem posvetite čas in ljubezen.

O hišnih ljubljencih in praznikih še to – živalce niso primerno darilo. Lastništvo živali s seboj prinaša veliko odgovornost in dolgotrajen odnos, zato mora biti to osebna (družinska) odločitev. 

Vsem, ki jim je pokanje še vedno v veselje, pa polagamo na srce, da pirotehnika izjemno škoduje tudi hlevskim in drugim delovnim domačim živalim, predvsem pa prostoživečim živalim. Največje stiske doživljajo ptice, ki spijo po drevesih in ob poku prestrašene odletijo, nato pa v temi težko najdejo primeren prostor za spanje. Zbegane in prestrašene so tudi vse ostale živali, ki bežijo in brez potrebe izgubljajo energijo.

Zato premislite – je res treba naše veselje oznanjati tako na glas?

Če pa že – med prazniki je pokanje vseeno dovoljeno – se uporabe pirotehnike lotite varno! pospravite za seboj! Predvsem, če to počnete na kakšnem okoliškem travniku, ki ga bo kmet spomladi kosil – embalaža od pirotehnike bo sicer kaj hitro pristala med krmo!