Občina Ajdovščina – fenomen razvoja, zakladnica tisočerih priložnosti

datum: 03.01.2024
kategorija: Novice

Foto: Jan Čermelj

Ajdovščina je prva po abecedi med slovenskimi občinami. Prvi smo sistematično uvrstili mlade v jedro razvojne strategije. Med prvimi smo uvedli participativni proračun. Na ozemlju občine je zaživela ena prvih energetsko povsem samooskrbnih skupnosti v Sloveniji. Preizkusili smo se s številnimi izvirnimi prijemi za spodbujanje podjetništva. Pionirji pa smo tudi daleč onkraj naših meja. Kje na svetu je stekla prva serijska proizvodnja letal na električni pogon? V Ajdovščini.

Foto: Jan Čermelj V kratkem času, v desetletju, je Ajdovščina doživela popoln razvojni preobrat. Glede na sestavljeni indeks razvojnega položaja se je Ajdovščina v prejšnjem desetletju uvrščala nekje okrog 50. mesta. Leta 2019 se je povzpela na 34. mesto. Leto zatem na 25. Dve leti nazaj smo postali najbolj prodorna občina v državi. Velik skok je pokazala tudi lanska analiza ISSO: Ajdovščina se je znašla na 6. mestu med 212 občinami v Sloveniji. Številke so impresivne. Dopolnjuje jih sosledje projektov, ki kaže na usmerjenost v celovit in trajnostno obarvan razvoj. Posebno pozornost smo namenili prenovi središč krajev, hitri rasti poslovnih con, raznolikemu družabnemu dogajanju, urejenim rekreativnim površinam ter skrbi za blagostanje slehernega občana.

»Ko je večina Slovenije v snegu, na Ajdovščino dostikrat sije toplo sonce. Potem pa nenadoma po strmih pobočjih useka ledena burja. Tam ob mrzlem Hublju se je bojda bila bitka med dvema rimskima cesarjema, ki je zapečatila usodo zahoda. To so kraji z dvema obrazoma, poznajo sonce in oster mraz, razcvet in krizo. Takšni so tudi prebivalci: sončni kot na jugu, a žilavi in odporni. Te značilnosti pojasnjujejo tudi hiter razvoj kraja. Najboljše lastnosti za zahtevne čase, v katerih smo se znašli,« so zapisali ob prejeti nagradi za najbolj prodorno občino v Sloveniji  – zlatem kamnu.

Ajdovščina – vodilna sila gospodarstva na Severnem primorskem

Razvoj občine Ajdovščina je v preteklih desetletjih opredeljevala industrija na področju prehrambne, gradbene, lesne, kovinske in tekstilne panoge, danes pa se te tradicionalne dejavnosti nadgrajuje z modernimi in visokotehnološkimi dejavnostmi letalske, biotehnološke ter informacijsko-komunikacijske industrije. Ajdovščina doživlja izjemen gospodarski razcvet in postaja steber gospodarskega razvoja na Primorskem in širše. Vsi kazalniki kažejo na izjemen preporod ajdovskega gospodarstva. V zadnjih osmih letih je bilo ustanovljenih več kot 2.800 novih delovnih mest, kar predstavlja 55 % prirast. Ne le relativno na prebivalca, v absolutnih številkah smo glavni gospodarski center regije z največ vlaganji v opremo in infrastrukturo, kar je temelj še prodornejše prihodnosti. Ne zgolj gospodarstvo, visoke bivanjske pogoje ustvarja tudi odlična kakovost in dostopnost javnih storitev, saj je občina Ajdovščina med 10 % občin z najnižjimi cenami javnih storitev.

Živahno mesto in vitalno podeželje

Foto: Jan Čermelj Vse bolj rastoče prebivalstvo, vse več delovnih mest ter širjenje poslovnih con terja tudi ustrezno prometno infrastrukturo. V zadnjem obdobju smo uspeli v mestu s površinami za pešce in kolesarje povezati oba kraka v mestno središče. Temu primerno se postavlja tudi urbano opremo. Cilj je povezati mesto s podeželjem ter na ta način vplivati tudi na bolj zeleno, človeku prijazno okolje. Prav temu priča večkilometrska kolesarska povezava iz Ajdovščine proti Lokavcu. Širijo se programi za kulturo, pestro je družbeno življenje, množi se športna infrastruktura, zaživelo je dogajanje na prenovljenem Lavričevem trgu, mesto diha s svojo urejenostjo. Vitalno podeželje onkraj mestnih meja pa s svojo idilično vaško podobo priča o urejenosti, ki jo s pridom svojim rok krepijo predani domačini.

Ajdovščina s 400 novimi stanovanji do leta 2025

V Ajdovščini je moč spremljati pravi razmah stanovanjske gradnje. Do konca leta 2025 bomo v Ajdovščini našteli 400 novih stanovanj. Uradno otvoritev sta že doživela stanovanjski kompleks Fluvio Frigido in Batujska gasa v Batujah, tik pred vselitvijo so Rezidence Lotus na Ribniku, veliko gradbišče pa je v teku tudi za gradnjo stanovanjskega kompleksa Rezidence Papillon. Stroji za stanovanjsko gradnjo brnijo tudi ob Hublju, kjer že stojita dva stanovanjska stolpiča, na Gregorčičevi ulici pa raste vila blok.  Komunalno opremljanje je zaključeno tudi za gradnjo enodružinskih hiš na podeželju. Vse to vodi k izjemnemu razmahu večstanovanjske gradnje, k čemur pritrjuje tudi dejstvo, da je bila občina Ajdovščina v letu 2021 druga občina v Sloveniji po dokončanih stanovanjih, takoj za prestolnico.

Prodorni in prebojni

Občina Ajdovščina je bila razglašena za razvojno najbolj prodorno občino v državi in je prejemnica nagrade zlati kamen. Številni uspešni projekti, pilotni programi in na tradiciji utemeljen razvoj so občino zavihteli v sam državni vrh. Prebojnost občine je prepoznal tudi Mednarodni odbor za dodelitev nagrad Globallocal, ki je Občino Ajdovščina nagradil z najvišjo – zlato nagrado in priznanjem za ustvarjanje stimulativnega okolja za razvoj podjetništva v Srednji in Jugovzhodni Evropi. Občina je bila prepoznana kot primer dobre prakse na področju razvoja poslovnih con in drugih ukrepov za podporo podjetnikom.

Prijazni starejšim

tSkrbimo tudi za blagostanje starejših. V teku je gradnja novega Doma starejših občanov Kresnice, za katero sta država in Evropska unija namenili 12 milijonov evrov. Zaživela je tudi Hiša dobre volje, dnevni center za starejše v Palah. Prav s koncem tega leta bo zaživel nov program za osebe z demenco, prvi tovrsten v državi. Če tem objektom in projektom dodamo še skorajšnjo gradnjo oskrbovanih stanovanj na Ribniku, se lahko strinjamo v trditvi, da se za kvalitetno starost v Ajdovščini ni bati.

Naklonjeni mladim

Mladi so tisti, ki jim moramo zasejati svetlo prihodnost in jim dati možnost, da razvijajo vse svoje talente, izpostavlja prvi mož ajdovske občine, župan Tadej Beočanin. Pred kratkim smo uspešno podaljšali certifikat Mladim prijazna občina, ki ga negujemo že vse od leta 2013, kar pritrjuje temu, da že več let načrtno urejamo mladinsko področje z ukrepi, ki mladim omogočajo čim hitrejše osamosvajanje. Občina Ajdovščina je kot prva v državi pristopila k projektu nizkocenovnih hiš za mlade. Prvo naselje hiš za mlade bo v Dobravljah.

Prijazni do okolja

tNe zgolj razvijanje družbe in njenih potencialov, tudi skrb za okolje je pomemben segment za nadaljnji obstoj ajdovske skupnosti. Prepoznani smo bili kot energetsko najbolj prodorna občina med srednje velikimi občinami v državi. Prednjačimo tudi kot vodilna občina v državi z ukrepi na področju prilagajanja na podnebne spremembe. Izvajamo raznolike ukrepe tako na področju energetike kot tudi na področju trajnostne mobilnosti in ozelenjevanja območja. Pred kratkim smo na petih javnih objektih postavili sončne elektrarne, iz katerih bodo elektriko lahko neposredno koristili občani. Po prvem uspešno izpeljanem projektu, prvi samooskrbni energetski skupnosti v državi, ki je zrasla v Budanjah, krepimo pomen zelene energije za nas in vse naše prihodnje rodove.

25-milijonski pospešek

t25-milijonov vredna donacija Taje in Iva Boscarola Občini Ajdovščina je dala zagon za še prodornejšo razvojno pot. Donacijo sta namenila izgradnji novega zdravstvenega doma z urgentnim centrom, lekarne, letalskega muzeja s centrom znanosti, operativno-servisnega centra za helikoptersko reševanje, nakupu helikopterja za reševanje in gašenje ter ozelenitvi občine. Vse investicije namerava občina uresničiti v roku treh let, kar bo z gotovostjo okrepilo visoke bivanjske pogoje in kovalo nove priložnosti za nadaljnji, še silovitejši razvoj ajdovske lokalne skupnosti. 

Pogled v prihodnost

Verjamemo v sodelovanje med  vsemi akterji razvoja, v spremljanje kazalnikov uspešnosti našega dela ter neprestano evalvacijo le-teh. Načrtujemo nadaljnje izvajanje že uveljavljenih ukrepov in programov. Te pa želimo v prihodnje nadgraditi z novimi. Na ta način verjamemo, da bomo našo skupnost usmerili v tak razvoj, ki bo občankam in občanom omogočal dostojno in plodovito življenje, kjer bo vsakdo v povezani in solidarni skupnosti užival visoko kakovost bivanja na slehernem koraku.