Trajnice na mestnih zelenicah

datum: 04.01.2024
kategorija: Zelena Ajdovščina

Mestne zelenice so zasajene. Cvetoče trajnice in okrasne trave se bodo prek zime dodobra ukoreninile, spomladi pa pognale v vsej svoji pestrosti in lepoti. Zasaditve vizualno sledijo že urejenim mestnim krožiščem. Cvetice med travami, ki s plapolanjem nedvoumno ponazarjajo našo značilno burjo, pa bodo privabljale čebele.

V sklopu projekta Zelena Ajdovščina, ki se izvaja z donacijo Taje in Iva Boscarola, je bilo jeseni, ob drevesih, zasajenih tudi ogromno število trajnic. Zasaditve je zasnovala krajinska arhitektka Tina Lipovž: »Rdeča nit jesenske zasaditve trajnic v Ajdovščini je uporaba teksturiranih okrasnih trav ter umirjene barvne palete trajnic. Urbana zasaditev ustvari vizualno privlačno urbano krajino, zaradi česar je mesto bolj vabljivo, sproščeno ter estetsko prijetno.« Vizualno zasaditve sledijo že urejenim krožiščem v mestu. Okrasne trave, ki se z vetrom gibajo dodajo krajini dinamičen in vizualno lep element ter kljub svojemu minimalizmu ustvarijo mogočen vtis. Med okrasnimi travami zelenolistne ovčje bilnice, vejicate kraslike, velike bodalice, nežne bodalice in kosmatke vmes pokukajo cvetoče trajnice, kot so ameriški slamnik, zdravilna strašnica, patagonski sporiš ter nizka gaura.

Sajenje trajnic v mestu ponuja vrsto prednosti, ki prispevajo k bolj trajnostnemu in prijaznejšemu mestnemu okolju. Izbrane trajnice zahtevajo manj vzdrževanja v primerjavi z enoletnimi rastlinami. Mnoge so odporne na sušo, prah ter druge vremenske dejavnike, kar je v mestnem okolju zelo pomembno. Ko so enkrat ukoreninjene, vsako leto poženejo še bolj bujno, zaradi česar so stroškovno učinkovita in časovno varčna možnost za urejanje mestnega prostora. Veliko pa prispevajo tudi k splošnemu zdravju mestnega ekosistema, saj s privabljanjem opraševalcev in zagotavljanjem habitata za majhne živali – čebelice, metulji, hrošči – podpirajo biotsko raznovrstnost.

Predvsem pa so s svojo lepoto paša za naše oči ter mesto naredijo urejeno in lepo.

Cvetoče trajnice:

Verbena bonarensis - Patagonski sporiš

Sanguisorba officinalis - Zdravilna strašnica

Gaura lindheimeri 'Sparkle White' - Nizka gaura

Echinacea purpurea 'sunrise' – Rumeni ameriški slamnik

Anthericum ramosum - Navadni kosmuljek

Petrorhagia saxifraga - Navadna haljica

Pokrovna rastlina:

Pachysandra terminalis – Debelačka

Okrasne trave:

Festuca ovina - Zelenolistna ovčja bilnica

Melica ciliata - Vejicata kraslika

Stipa gigantea – Velika bodalica

Stipa tenuissima – Nežna bodalica

Eragrostis trichodes - kosmatka