Ptice pozimi

datum: 06.01.2024
kategorija: Novice

Marsikdo rad pozimi preklopi na zimski program in pogled, namesto na TV ekran, usmeri skozi okno, pred katerim se guga polna ptičja krmilnica. Pravzaprav to lahko postane stalni program – hranjenje ptic pozimi nima posebnega pomena za njihovo ohranjanje. Je pa to zelo enostavna možnost za opazovanje ptic in njihovih navad. V vipavskih krmilnicah se pojavlja veliko različnih vrst ptic, vanje zaidejo celo zaščiteni dleski ali pinože, ki prihajajo k nam prezimovat iz Skandinavije ali Sibirije.

Če se odločimo hraniti ptice, si omogočimo posebno zadovoljstvo ob opazovanju načina življenja teh drobnih bitij, pestrosti vrst in odnosov med njimi. Ptice rade prihajajo, pravzaprav se navadijo na našo hrano, zato je prav, da redno skrbimo, da so krmilnice polne, pa tudi, da so čiste. V njih se namreč kopičijo ostanki hrane in druge nečistoče, ki so lahko kaj hitro vir okužb. Pri vrsti ptičje hrane za v krmilnice obstaja pravilo, da ptice hranimo le s hrano, ki jim je v enaki obliki dostopna tudi v naravi. Od hrane, ki je na trgu, imajo prostoživeče ptice najraje sončnična semena, pozobale pa bodo tudi razne mešanice. Lojne kroglice so imenitne za tiste ptice, ki rade plezajo. Pticam pa lahko nastavimo tudi druge plodove – jeseni nabran bukov žir ali bučna semena. Kosi bodo veseli jabolk, ostankov grozdov na trtah, kakija na drevesih … Če imate možnost, si na vrtu omislite okrasne grme s plodovi, ki jih rade zobajo – tako si lahko oblikujete tudi živo mejo, ki bo pozimi zares oživela. Predvsem pa ptic ne hranimo z ostanki človeške hrane – niti s kruhom, niti s kakršnokoli drugo, še posebej ne začinjeno hrano! Bodimo pozorni tudi kam postavimo krmilnico, da ne bo na dosegu sosedove mačke … Če jih bomo navadili na našo krmilnico, nam bodo ptice v toplejših časih bogato povrnile s čiščenjem škodljivcev v naših vrtovih in sadovnjakih ter veselim petjem in ščebetanjem. Če jih želimo zgolj opazovati, pa jih lahko hranimo skozi vse leto.

Vipavske krmilnice so polne vseh vrst boječih sinic, ki seme zgolj poberejo, nato pa ga gredo pozobat na bližnjo vejo. Bolj pogumni so zelenci, liščki so neugnani in se radi tudi zravsajo med seboj. Taščice se nerade izpostavljajo in čistijo ostanke pod krmilnico, kjer sta tudi kos in kosovka – nemara zaradi svoje velikosti …  pinože in škorci prihajajo v jatah, kralj naših krmilnic pa je zagotovo dlesk, zaščitena ptica, ki pa se še najde v naših krajih, na obisk pa prihaja še več različnih vrst ptic. Takšna so naša opažanja – katere vrste ptic pa obiskujejo vašo krmilnico?