Kako okroglo bo leto 2024

datum: 07.01.2024
kategorija: Novice

Janez Vajkard Valvasor - Bitka med Teodozijem in Evgenijem

Tudi v letošnjem letu se bo zavrtelo nekaj zanimivih okroglih obletnic. Zagotovo najdlje v čas seže okrogla obletnica Bitke pri Frigidu, letošnjega septembra bo minilo natanko 1630 let odkar sta se ob Mrzli reki udarila Teodozij in Evgenij. Izbrali pa smo še nekaj drugih zanimivih letošnjih okroglih jubilejev.

Bitka pri Frigidu, 5. in 6. septembra leta 394, je zgodovinsko pomembna iz več vidikov. To je bila zadnja velika bitka pred dokončnim propadom Rimskega cesarstva, hkrati pa je Teodozij z zmago, za katero se je večer pred bitko priporočil Bogu, ustoličil krščansko vero. Posebna zanimivost tega zgodovinskega dogodka pa je burja, ki je Evgenijeve puščice usmerila nazaj proti njegovi mogočni vojski … O bitki je v svoji Slavi Vojvodine Kranjske pisal tudi Janez Vajkard Valvazor, ki je bitko tudi vizualno upodobil (na fotografiji).

Spomenik pesmi Vstala Primorska na Križni Gori V letu 2024 pa bomo obeležili še več jubilejev. Tako je na včerajšnji dan, 6. januarja, minilo natanko 80 let, odkar je Lev Svetek Zorin na Križni Gori nad Colom, zroč na prelepo Vipavsko dolino, napisal pesem Vstajenje Primorske (1944). Že tisti večer je na kulturni prireditvi, v kurirski postojanki, pesem prvič javno prebral in požel buren aplavz. Kasneje je pesem v požganih primorskih vaseh znova in znova deklamiral, saj so jo navdušeni poslušalci želeli slišati spet in spet. Pesem je Kosovelovci so jeseni 2019 potovali v Apulijo, kjer je zbor nastal. glasbeno podlago dobila kasneje. Septembra leta 2013 pa je dobila tudi svoj spomenik na Križni Gori.  Častitljivo obletnico bo letos obeležil tudi Moški pevski zbor Srečko Kosovel, mineva namreč 80 let od prvega koncerta zbora, 11. septembra v teatru Niccolo Puccini v Bariju. Prav toliko let bo letošnjega junija minilo od smrti Antona Bavčerja, v noči med 21. in 22. junijem je bil kot talec ubit v tržaški Rižarni.

Žalostno obletnico bomo obeležili v prihodnjem tednu. Pred 70 leti, 9. januarja leta 1954, je umrl Edmund Čibej. V letošnjem oktobru bo minilo 310 let od smrti Janeza Svetokriškega. Konec januarja pa se bomo spomnili rojstva Matije Vertovca, v Jakulinih pri Šmarjah je mali Matija prvič zavekal 28. januarja leta 1784, torej pred natanko 240 leti.

Okrogel rojstni dan bo letos obeležila tudi Lavričeva knjižnica, ki za datum svoje ustanovitve šteje odprtje prve čitalnice v Ajdovščini (enajste v Sloveniji). Dr. Karel Lavrič odpre prvo ajdovsko čitalnico 17. aprila leta 1864. Vse najboljše knjižnici ob 160. rojstnem dnevu!

20140202 141901Pa pokukajmo še v novejšo zgodovino. Se še spomnite zime v letu 2014? Dež in nizke temperature so deželo vkovale v ledeni oklep. Ajdovska civilna zaščita pa se je ponovno izkazala in se smelo spopadla z ledenim nasprotnikom – na Gori so v februarju 2014 imeli elektriko na bencin. Septembra 2014 smo na Ribniku odprli nov vrtec, slovesno podpisali pogodbo za obnovo Vipavskega Križa, odvila pa se je tudi prva vertikala na Čaven, ekstremna tekaška prireditev. 

Obeta pa tudi letošnje leto, naj nam prinese lastne zabeležke, ki se jih bomo še dolgo spominjali.