Drevesa pozimi

datum: 21.01.2024
kategorija: Zelena Ajdovščina

Veste, zakaj drevesa jeseni obarvajo svoje liste, zakaj jih pred zimo odvržejo? Od kod drevesu energija za pomladno brstenje? Narava s svojimi čudežnimi procesi sama poskrbi, da ohranja krogotok življenja, od pomladnega brstenja, preko bujnega poletnega rastja do jesenskih priprav na zimo in mirovanje v najhladnejšem letnem času.

Ste že kdaj razmišljali od kod drevesom toliko pisanih in živahnih jesenskih barv? In čemu drevo potem to krasoto odvrže? Drevo se pripravlja na zimsko mirovanje, se umirja, zato se zmanjšuje količina klorofila v listih, na površje pa pridejo druge barve, ki jih listi prav tako vsebujejo, to so na primer rumeno-rdeče-vijoličasti karoteni in andociani. Slednji se tvorijo ob reakciji sladkorjev z beljakovinami (jesensko sonce naravnost spodbuja liste k proizvodnji sladkorja, hladne noči pa ta sladkor shranijo v drevesu). Obarvanje se še poveča tudi zaradi drugih razlogov – sončne svetlobe, suše, spremembe temperatur in drugih jesenskih kemičnih procesov v drevesu. Po mnenju stroke pigmenti ščitijo liste pred soncem in znižujejo njihovo točko ledišča. Tako ostane drevo dlje olistano, kar ga ščiti pred mrazom, da ima čas shraniti sladkorje, dušik in druge dragocene snovi, preden listje vendarle odpade. Vse tiste snovi, ki jih bo drevo potrebovalo spomladi za brstenje mladih popkov, v jesenskem obdobju potujejo iz lista v veje in deblo, kjer bodo prespale zimo.

 

Eden od procesov priprave na zimsko mirovanje in spomladansko brst se odvija na dnu vsakega lista – če poenostavimo – snovi v sloju lista, ki se dotika drevesa, pričnejo nabrekat in s tem se prekine povezava z drevesom. Na mestu odcepitve na drevesu pa se odlagajo snovi, ki na koncu ustvarijo plutasto tvorbo, kot zamašek, ki preprečuje patogenim organizmom prodor v drevo.

Drevesa brez listov pozimi prihranijo energijo in posrkajo manj vode. Z listi se znebijo tudi mnogih odpadnih snovi, ki se kopičijo prav v listih. Odpadlo listje pa nadaljuje svoje življenjsko poslanstvo kot pisana mehka preproga, ki daje dom žuželkam, gobam, črvom, pajkom … zaradi katerih iz listja nastaja mehak humus, najboljše gnojilo za novo pomladno rast. In tako se ta krogotok življenja vrti naprej …

Tudi mlada ajdovska drevesa so že opravila vse te procese in so v zimski hibernaciji. Lahko pa se že veselimo nove pomladi, novega začetka. Naša drevesa so bila pravilno vsajena ter primerno vzdrževana in dobro zalivana. Zdaj počivajo, prav kmalu pa bodo začeli iz debel poganjati popki, ki se bodo razvili v vejice in liste, goste krošnje bodo poleti hladile pregreto ozračje, jeseni pa s svojimi čudoviti barvami krasile naše ulice in parke.