Določeni so lokalno pomembni deficitarni poklici

datum: 22.01.2024
kategorija: Novice

Tudi v letošnjem letu bo Občina Ajdovščina preko javnega razpisa razdelila štipendije za deficitarne poklice, in sicer šest štipendij, kar je več kot leta poprej. Za lažjo odločitev o nadaljnjem šolanju bodočih dijakov in študentov je že pred informativnimi dnevi, ki bodo potekali v februarju, znano, za katere poklice gre.

Občina Ajdovščina že od leta 2015 naprej z razpisanimi občinskimi štipendijami motivira bodoče dijake in študentke, ki se odločajo za šolanje za tiste poklice, ki jih v občini še posebej primanjkuje. Še pred informativnimi dnevi, ki bodo potekali v februarju, pa je že znana odločitev o letošnjih deficitarnih poklicih, tako bo odločitev za marsikoga lažja. Tokratni nabor predstavljajo poklici v javnem sektorju, največ s področja medicine in šolstva.

Lokalno pomembni ali deficitarni poklici v tem letu so:

1.    Magister farmacije (enovit magistrski študij)

2.    Zdravnik, specialist družinske medicine

3.    Dvopredmetni profesor (UN, naravoslovni predmeti)

4.    Profesor specialne in rehabilitacijske pedagogike (UN)

5.    Računovodja (VS)

V letu 2024 se bo podelilo šest štipendij za lokalno pomembne ali deficitarne poklice, in sicer do dve štipendiji za poklic magistra farmacije, do dve štipendiji za zdravnika, specialistka družinske medicine, ena štipendija za dvopredmetnega profesorja (naravoslovni predmeti), ena štipendija za profesorja specialne in rehabilitacijske pedagogike in ena štipendija za poklic računovodja. Razpis bo objavljen septembra, poleg tega pa bo skladno s cilji Strategije za mlade podeljenih tudi deset občinskih štipendij in pet nagrad za posebne dosežke učencem, dijakom in študentom.

Sklep