Z javno dražbo do 22 nepremičnin

datum: 23.01.2024
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je v torek, 23. januarja, priredila javno dražbo za nakup stavbnih zemljišč na Planini v zaselku Strane. Odziv dražiteljev je bil izjemen, prodane so vse parcele, vse po višji izklicni ceni. Celotna vrednost vseh prodanih parcel presega 1,1 milijona evrov neto.

tIzjemno zanimanje za nakup nepremičnin je v torek napolnilo Dvorano prve slovenske vlade, kjer je potekala Javna dražba za prodajo 22 nepremičnin na območju zaselka Strane na Planini. Celotna cena vseh prodanih parcel je presegla 1,1 milijona evrov brez DDV. Najvišja prodajna cena parcel znaša 73.000 evrov za 680 m2, najnižja pa 37.000 € za 540 m2.

Eliana Humar, vodja Oddelka za prostor na ajdovski občini, je ob koncu dražbe izpostavila: »Več kot zadovoljni smo z izkupičkom dražbe, prodane so bile vse parcele – vse po višji ceni od izklicne. Najcenejša je bila prodana po 68 € na m2, najdražja pa se je prodala po 114 € na m2 neto.«

tZa območje, na katerem se nahajajo nepremičnine, ki so bile predmet prodaje, je sprejet Odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za območje zaselka Strane na Planini (Uradni list RS 67/21), ki na nepremičninah predvideva gradnjo prostostoječih individualnih eno ali dvodružinskih stanovanjskih stavb. Občina Ajdovščina bo območje zaselka Strane na Planini komunalno opremila predvidoma do konca maja 2025, kupci pa se bodo s podpisom pogodbe zavezali, da bodo v 12 mesecih pridobili gradbeno dovoljenje ter v naslednjem letu pričeli z gradnjo. 

tZ izkupičkom dražbe je zadovoljen tudi župan Tadej Beočanin, ki je med drugim izpostavil: »Izjemen odziv na današnjo dražbo daje jasna navodila občini, da skušamo takih območij zagotoviti še več – tako v mestu kot na podeželju. Izjemno vesel sem, da se je za pristop k dražbi odločilo veliko število mladih, kar izkazuje, da je naše območje prijetno in primerno za bivanje, tako za ustvarjanje kariere kot družinskega življenja

Prvič po dolgih letih se je na območju ajdovske občine odvila javna dražba s toliko parcelami in toliko zainteresiranimi dražitelji. Največ zanimanja je bilo za parcelo št. 2, na katero se je prijavilo več kot 50 dražiteljev, ki so prihajali od vsepovsod, največ je bilo domačinov, tudi s Planine.