Ob 240-letnici rojstva Vertovcu v knjižnici posvetili razstavo

datum: 29.01.2024
kategorija: Novice

Priložnostna razstava Vertovčevih del v Lavričevi knjižnici, ob 240-letnici njegovega rojstva.

28. januarja leta 1784 se je v zaselku Jakulini v Šmarjah rodil Matija Vertovec. Ob 240-letnici rojstva so znamenitemu rojaku, prvemu piscu strokovnih knjig v slovenskem jeziku, v Lavričevi knjižnici pripravili priložnostno razstavo.

Jakulini Na včerajšnjo toplo in sončno nedeljo je minilo natanko 240 let, odkar je v zaselku Jakulini v Šmarjah prvič zavekal Matija Vertovec. Bil je vsestransko nadarjen človek s široko paleto interesov in znanj. Bil je duhovnik in narodni buditelj. Živel in deloval je na prelomu iz 18. v 19. stoletje v Vipavski dolini. Služboval je najprej v Vipavi, nato na Planini – tu je postavil temelje prvi planinski šoli – nato v Podnanosu, kjer je tudi pokopan.

 Skoraj bi bili pozabili nanj, nato pa je prah z njegovih modrosti in naukov pobrisal zbiralec, bibliofil  in domoznanski zgodovinar Stanislav Bačar. Na njegovo pobudo je bila vzpostavljena Vertovčeva pot, po kateri se na dan organiziranega pohoda, prvo nedeljo po martinovi nedelji, sprehodi tudi nekaj tisoč pohodnikov in velja za največji organiziran turistični pohod v naši regiji. Bačar je bil tudi pobudnik in dolgoletni predsednik Društva Matija Vertovec, ki skrbi za organizacijo pohoda in stalno urejenost ter opremljanje pohodne poti.

vinoreja V Lavričevi knjižnici se našega rojaka ob njegovi častitljivi obletnici spominjajo s priložnostno razstavo njegovih del, med katerimi zagotovo velja izpostaviti Vinorejo, prvo strokovno knjigo v slovenskem jeziku. O Vertovcu bo v letošnjem letu gotovo še tekla beseda. Prav tako pa tudi o Lavriču in Lavričevi knjižnici, ki prav tako v letošnjem letu obeležuje pomemben jubilej – 17. aprila bo namreč minilo natanko 160 let od prve čitalnice v Ajdovščini, ki je spodbudila nastanek knjižnice.