RIMROM – čezmejna rimska zgodba

datum: 31.01.2024
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je v torek, 30. januarja 2024, gostila prvo partnersko srečanje novega čezmejnega projekta RIMROM

Občina Ajdovščina je v torek, 30. januarja 2024, gostila prvo partnersko srečanje novega čezmejnega projekta RIMROM, financiranega iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027. Sklad upravlja EZTS GO v sklopu Evropske prestolnice kulture Nova Gorica-Gorica 2025.

Partnersko srečanje čezmejnega projekta RIMROMNa prvem projektnem srečanju dveh partnerjev, poleg Občine Ajdovščina je projektni partner Fundacija Oglej iz Italije, smo po celostni predstavitvi Castre z vodenim ogledom s strani Goriškega muzeja predstavili projekt RIMROM ter usposabljanje RIMROM širši javnosti, z namenom aktivacije zainteresirane javnosti k udeležbi v projektnih aktivnostih.

Projekt RIMROM, čezmejna rimska zgodba, bo nagovoril in krepil rimsko dediščino Kastre ob sodelovanju z italijansko Fundacijo Oglej, ki se ukvarja z razvojem arheoloških najdišč v Ogleju in je od leta 1998 na seznamu Unescove svetovne dediščine. Občina V sklopu srečanja so si partnerji, v družbi novinarjev, ogledali ajdovsko Kastro Ajdovščina se v projektu osredotoča na rimsko dediščino Kastre, ki je z nekdanjo vojaško utrdbo s 14 stolpi ključni del ajdovskega mestnega jedra. Z željo po čim boljši interpretaciji zgodovinskih dejstev in predstavitvi potenciala, ki ga dediščina prinaša območju obeh partnerjev, želimo partnerji skupaj ustvariti celostno izkušnjo obiskovalcev GO! 2025.

V sklopu projekta se bo tako v Ajdovščini kot v Ogleju izvedlo usposabljanje interpretatorjev lokalne dediščine za vrednotenje rimske dediščine, kar bo nadgradilo turistično in ostalo ponudbo, hkrati pa izpostavilo pomembnost pristnega rimskega doživetja. Glavni aktivnosti projekta bosta dva dogodka, ki bosta uprizarjala življenje Rimljanov tako v Ogleju kot v Kastri. V Kastri bo poudarek na uprizoritvi življenja v rimski Kastri in bitke pri Mrzli reki, med tem ko bo v Ogleju potekala uprizoritev rimskega Ogleja. Poleg usposabljanja interpretatorjev in drugih spremljajočih dogodkov bo v sklopu projekta realizirana tudi 3D vizualna podoba zgodovinskega območja  Kastre ter pridobitev opreme za 4 legionarje, ki bodo nastopali na rimskih dogodkih.

Projekt financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO, v trajanju dveh let, in sicer od 1. 1. 2024 do 31. 12. 2025, v 100% vrednosti slabih 200.000,00 €.

Interreg ITA-SLO logo CMYK colour.jpg

 

Projekt RIMROM financira Evropska unija iz Sklada za male projekte GO! 2025 programa Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027, ki ga upravlja EZTS GO.