Na obronkih kulturnega februarja

datum: 01.02.2024
kategorija: Novice

V Vipavskem Križu nocoj 'Samosevci' z branjem lastne poezije prirejajo uvod v obeleževanja kulturnega praznika. Osrednja slovesnost v občini bo potekala prav na Prešernov dan, 8. februarja, prireja jo Zveza kulturnih društev Ajdovščina, praznični govor pa pripravlja zdravnik Franc Koren, tudi pesnik in publicist. Ves februar pa se bo po vsej občini zvrstilo še več odličnih kulturnih dogodkov, že ta konec tedna tudi tradicionalna pevska revija Naši zbori pojo.

tTudi Franc Koren je eden od Samosevcev, ki se bodo nocoj ob 19.00 v grajski kleti v Vipavskem Križu predstavili s prebiranjem svoje poezije. Koren je avtor dveh pesniških zbirk, na nocojšnjem večeru pa bosta sodelovala še Marko Pišljar in Peter Raspor. Dogodek avtorji posvečajo obeležitvi dneva rojstva slovenskega kulturnega praznika.

 

Že uro prej, ob 18.00, se v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini pričenja dobrodelni koncert za družino v stiski, ki ga prireja Lions klub Zemono. Kulturni program bodo oblikovali mladi glasbeniki, tolkalci in godalni orkester Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina, mažoretna in twirling skupina iz Prvačine, osrednji gost večera pa bo pevec Marko Vozelj.

V petek zvečer, 2. februarja, bo Ajdovščino, v sklopu Larinega abonmaja, obiskal Feri Lainšček. Z njim se bo pogovarjala Lara Jankovič, ki bo pesniku tudi zapela.

Petje pa bo odzvanjalo izza zidov Dvorane prve slovenske vlade ves konec tedna. 3. in 4. februarja 2024 se bo v Dvorani prve slovenske vlade odvijala tradicionalna revija odraslih pevskih sestavov Vipavske doline Naši zbori pojo v organizacija Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti območna izpostava Ajdovščina. Na dvodnevnem prazniku petja se bo predstavilo 16 pevskih sestavov iz občin Ajdovščina in Vipava, skupaj več kot 300 pevcev. V soboto ob 18.00 se nam predstavijo VS Segno Vipava, MoPZ Napev Batuje, Oktet Castrum Ajdovščina, MeMPZ Srečko Kosovel Ajdovščina, VS Grlica Budanje, MoPZ Razpotje Col, Oktet Sotočje Črniče in MoPZ Srečko Kosovel Ajdovščina. V nedeljo 4. 2. 2024 prav tako ob 18.00 pa se predstavijo MoPZ J. Svetokriški Vipavski Križ, MePZ Primorje Ajdovščina, LPZ Zlatorog Vipava, ŽePZ Večernica DU Ajdovščina, MOPZ Vinograd Vrtovin, MePZ Duri Col, VS Šumljak Budanje in KZ Ipavska Vipava.

Tradicionalno z javno prireditvijo kulturni praznik obeležijo na Osnovni šoli Col, letošnjega, potekal bo 6. 2. ob 18.00, so poklonili opernemu pevcu Marku Kobalu.

tNa praznični Prešernov dan, 8. februarja ob 18.00, pa bo v Dvorani prve slovenske vlade osrednja proslava v naši občini v čast kulturnemu prazniku. Zveza kulturnih društev Ajdovščina bo na slovesnosti s priznanji nagradila najbolj zaslužne na področju kulture v občini. Slavnostni govornik bo priznani zdravnik Franc Koren, tudi pesnik in publicist. Kulturni program bodo oblikovali domači glasbeniki in interpreti pod režijsko taktirko Petra Avbarja.