Sprejeta strategija športa

datum: 16.02.2024
kategorija: Novice

Svetnice in svetniki so na včerajšnji redni seji potrdili Strategijo športa v občini Ajdovščina do leta 2030. Slednja predvideva prevetritev ukrepov in uvedbo šest novih ukrepov, zlasti vezanih na spodbujanje športne aktivnosti otrok in mladih ter spodbujanje redne športne aktivnosti vseh prebivalcev.

tNa včerajšnji 11. redni seji je bila potrjena Strategija športa v občini Ajdovščina, ki jo je Občina Ajdovščina zasnovala prvič. Slednja tudi v prihodnje predvideva razvoj pestre športne infrastrukture, usklajen razvoj športnih programov za prebivalce z namenom spodbujanja zdravega načina življenja, doseganja športnih uspehov ter razmah športnega turizma v občini.  Dodan je poudarek na pomembnosti usposabljanja in izpopolnjevanja strokovnega kadra ter ohranjanja in zagotavljanja strokovnega kadra v društvih. Na področju športnih objektov je program izgradnje in posodobitev objektov  predviden za naslednjih 15 let in vključuje izgradnjo tudi večje športne dvorane ter športne površine za različne športe v mestu in na podeželju.

 

tStrategija športa sicer zajema programe športa, ki so pomembni za lokalno okolje ter načrt izgradnje in posodabljanja športnih objektov, ki bodo omogočali kvalitetnejšo športno aktivnost udeležencem prostočasne športne vzgoje, športne rekreacije in športa starejših kot tudi tekmovalnega športa. Strategija predvideva raznolike ukrepe, zlasti pri povečanju števila udeležencev v programih prostočasne športne vzgoje otrok in mladine ter v programih športa za starejše in za invalide. Obenem predvideva tudi povečanje  števila otrok in mladih predvsem v kadetskih in mladinskih kategorijah, število članskih selekcij, ki tekmujejo v uradnih tekmovanjih z namenom doseganje višjega nivoja tekmovanj ter ohranitev pestrosti športnih panog. Želja je tudi ohranjanje tradicionalnih športnih prireditev, spodbujanje športnih prireditev, ki pospešujejo motivacijo za šport ter športnih prireditev, ki pripomorejo k turistični promociji občine. Strategija predvideva tudi gradnjo in posodobitev športnih objektov in površin za šport v naravi ter izkoriščenost športnih objektov izven mesta.

Občina Ajdovščina želi za namen sofinanciranja programov športa spodbuditi tudi ustanovitev Fundacije za šport in mladino, ki bo združevala posameznike in gospodarstvo z namenom podpore razvoja raznolikih športnih panog ter dejavnosti za otroke in mladino. Občina je sicer v lanskem letu razvoju športa iz občinskega proračuna namenila nekaj več kot 2 milijona evrov.