Potovanje Zelenega fantka po Vipavski dolini

datum: 24.02.2024
kategorija: Novice

Zeleni fantek v Podragi

Radovedni Zeleni fantek, ki je s svojega zelenega planeta priletel na Zemljo, se že vse odtlej potepa po Vipavski dolini. Lutkovna predstava Lutkovne skupine Žar, ki deluje v okviru Društva Most, Univerze za 3. življenjsko obdobje, je nadvse priljubljena pri vseh generacijah, pa bodisi so to varovanci Doma starejših ali pa skupina otrok v vrtcu.

tPremiero lutkovne igre Zeleni fantek po režiji članice Mare Perger smo imeli 17. novembra 2023 v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini. Ob odlično zasnovani in izvedeni proslavi praznovanja 25-letnice Društva MOST in 20-letnega obstoja lutkovne skupine ŽAR smo 30. novembra 2023 ponovno zaigrali našo igro Zeleni fantek. V tem letu smo lutkovno igrico predstavili otrokom podružnične šole Budanje. 1. in 2. februarja smo jo dvakrat odigrali v matični Osnovni šoli Šturje. Zelenega fantka smo odigrali tudi 11. februarja v Podragi, ob priložnosti, ko je vodstvo društva predstavljalo še ostale dejavnosti našega številčnega članstva. Trenutno imamo dogovorjene nastope z igrico Zeleni fantek v zavodu Cirius v Vipavi, kjer bomo nastopili 29. februarja, nato pa 1. marca ob 18.00 v Krajevni skupnosti Selo. Sodelovali bomo tudi na Srečanju amaterskih lutkovnih skupin, ki bo v organizaciji JSKD OI Ajdovščina 26. marca potekal v Dvorani prve slovenske vlade.

Težko je ocenjevati svoje delo objektivno, vendar pa smo po odzivu dosedanjih raznovrstnih obiskovalcev prepričani, da nam je uspelo in bomo s predstavo lahko obiskali še številne šole, zavode in krajevne skupnosti. V nadaljevanju leta nameravamo z nekoliko preoblikovano podobo ponovno postaviti na oder lutkovno igrico Pestrna. Kaže se interes šolskih ustanov za ponovno oživitev tega zanimivega in zelo dobro sprejetega študijskega projekta.

Hkrati pa z zadovoljstvom ugotavljamo, da se skupina pomlaja, prihajajo novi mlajši člani, ki so garancija, da bo skupina delovala tudi v prihodnje. Veseli nas tudi močna podpora, ki smo jo pri izvajanju lutkovne dejavnosti v tem obdobju deležni s strani vodstva Društva Most, Univerze za tretje življenjsko obdobje.

Klara Štrancar