Kako živeti s podnebnimi spremembami?

datum: 25.02.2024
kategorija: Novice

Napoved predavanje dr. Lučke Kajfež Bogataj

V torek v Lavričevo knjižnico Ajdovščina prihaja ena izmed slovenskih pionirk raziskovanja vpliva podnebnih sprememb, dr. Lučka Kajfež Bogataj. Pogoji za življenje na zemlji se hitro slabšajo, poudarja klimatologinja. Kako torej živeti s podnebnimi spremembami?

Mnogi še pomnimo opozorila dr. Kajfež Bogatajeve izpred nekaj let, kako bo klimatska naprava, ki je tedaj še veljala za luksuz, postala standard in nuja. Zdaj smo tu, večina si ne zna več predstavljati poletja brez klime – doma, v službi, v avtomobilu … Obstanek človeštva na Modrem planetu – Zemlji je odvisen od pogojev za življenje. Ti se hitro slabšajo, poudarja klimatologinja dr. Lučka Kajfež Bogataj, ki je kot članica Medvladnega odbora za podnebne spremembe ZN (IPCC) soprejemnica Nobelove nagrade za mir 2007. Raziskovalka opozarja, da je bila povprečna svetovna temperatura v letu 2023 že 1,5 stopinj nad predindustrijsko vrednostjo.

»Pričakujemo, da bo leto 2024 morda še toplejše. Temperaturne rekorde spremljajo vremenski ekstremi – neurja, suše in poplave, kar povzroča negativne družbeno gospodarske učinke tudi v Sloveniji. Zato blaženje podnebnih sprememb in hkratno prilagajanje na že spremenjeno podnebje postaja ne le okolijska, temveč tudi gospodarska nuja. Če nam je všeč ali ne, se moramo naučiti živeti s podnebnimi spremembami. Slovenija še vedno nima celovitega pristopa za njihovo obvladovanje, kar vključuje tudi vlaganje v ohranjanje naravnega kapitala in ozelenitev ključnih gospodarskih sektorjev, kot so energetika, promet, industrija in kmetijstvo,« je zapisala gostja v napoved še kako aktualnega predavanja KAKO ŽIVETI S PODNEBNIMI SPREMEMBAMI?. Predavanje bo v torek, 27. februarja, ob 18.30, v Lavričevi knjižnici v Ajdovščini.