Koncert Kosovelovcev z gosti iz Števerjana

datum: 26.02.2024
kategorija: Novice

Ljubitelji zborovskega petja so v soboto, 24. februarja, do zadnjega kotička napolnili samostansko cerkev v Vipavskem Križu, kjer jih je razveselil in obogatil koncert Moja pesem je moj obraz. Poleg moškega pevskega zbora Srečko Kosovel, ki je koncert organiziral, so nastopili še gostje, mešani pevski zbor Frančišek Borgia Sedej iz Števerjana.

Za naslov koncerta, s katerim je Moški pevski zbor Srečko Kosovel želel tudi obeležiti kulturni dan, si je zbor izposodil verze pesmi Srečka Kosovela, katerega letos obeležujemo 120. letnico rojstva. Tako kot je Kosovelova pesem izrazita in samosvoja, tako sta v Vipavskem Križu prišla do izraza ekspresivnost in temperament moškega in mešanega zbora, s katerima  sta skupini prikazali vsak svoj obraz.

Uvodoma so pevci Moškega pevskega zbora Srečko Kosovel z zborovodjo Andrejem Makorjem zapeli izbor skladb iz pravoslavne liturgije, ki so jih med drugim predstavili tudi na uspešni turneji po Srbiji novembra 2023.

Sledil je nastop Mešanega pevskega zbora Frančišek Borgia Sedej iz Števerjana. Začetki zbora segajo v leta pred prvo svetovno vojno, prelomnico v njegovem delovanju pa je bilo leto 1949, ko je taktirko zbora prevzel pevovodja Herman Srebrnič. Takrat se je zbor številčno okrepil in začel gojiti ob cerkvenem tudi narodno petje. Skozi desetletja se je zvrstilo več pevovodij. Od leta 2016 dalje vodi zbor Patrick Quaggiato, ki je diplomiral iz vokalno-zborovske kompozicije, zborovodstva in iz tolkal na tržaškem Konservatoriju Tartini. Zbor Sedej je v samostanski cerkvi predstavil zelo zanimiv program, v katerega je vključil dela zamejskih skladateljev iz Goriške (Lojze Bratuž, Danilo Fajgelj in Silvan Zavadlav), avstrijske Koroške (Eduard Oraže), Furlanije (Marco Maiero), kot tudi dela priznanih slovenskih in tujih skladateljev.

Po uspešnem koncertu v Vipavskem Križu Kosovelovci snujejo načrte za prihajajoče mesece. Že zdaj pevci vabijo na 10. mednarodni festival moškega petja, ki bo 18. in 19. maja 2024. Letos pa zbor obeležuje tudi 80. obletnico neprekinjenega delovanja, ki jo bo obeležil na slavnostnem koncertu v mesecu oktobru. O tem bomo obširneje še poročali v naslednjih mesecih.