Sprejem ob mednarodnem dnevu Civilne zaščite

datum: 29.02.2024
kategorija: Novice

V regijskem Logističnem centru se je odvil sprejem pripadnic in pripadnikov Civilne zaščite, ki tvorijo ajdovsko in vipavsko enoto. Zbrane sta nagovorila oba župana ter poveljnik regijske Civilne zaščite. Sprejem je letos prvič potekal združeno z obema enotama. Ob prazniku pripadnicam in pripadnikom za njihovo predano delo in doprinos skupnosti čestitamo!

tZa varnost občank in občanov, premoženja in narave v zgornji Vipavski dolini skrbita dva štaba Civilne zaščite, ki pa utripata v enotnem srčnem ritmu. Povezanost in sodelovanje pripadnikov pri intervencijah zagotavlja bistveno višji nivo varnosti. » Že večkrat smo namreč dokazali, da smo združeni v enovito delovanje še kako uspešni. Letos smo sprejem združno pripravili s sosednjo občino Vipavo, kar bo sodelovanje le še utrdilo v prepričanju, da pomoč in predanost, ko gre za varnost naših občank in občanov, ne poznata meja,« je v svojem nagovoru zbranim pripadnicam in pripadnikom vipavske in ajdovske enote Civilne zaščite povedal župan Tadej Beočanin. Članstvo pripadnic in pripadnikov Civilne zaščite je veliko in razgibano. V občini Ajdovščina jih šteje že okrog 250 članov. Lansko leto so naše območje zaznamovale ujme, ki so tpripadnice in pripadnike CZ pognale v akcijo prek 300-krat. »Čeprav jo je naša občina kar dobro odnesla, smo imeli v poletnih neurjih kar nekaj dela. Največja intervencija je bila v Tihi dolini, poleg tega smo imeli največ problemov z erozijskim žariščem nad vasjo Zavino, kjer smo od poletja dalje večkrat posredovali. Poleg teh dveh večjih intervencij, so največ težav v občini povzročale toča, burja, poplave meteornih vod ter razlivanja večjih vodotokov (predvsem Vipave). Poleg posredovanja na lastnih intervencijah, smo v letu 2023 nudili pomoč pri poplavah in neurjih znotraj regije in po celotni državi,« je statistiko lanskega leta opisal koordinator za CZ in splošne zadeve na Občini Ajdovščina Matevž Brataševec.

tVečkrat so jim naproti prišli kolegi iz Vipave, kar dokazuje, da se v ključnih trenutnih pokaže tisto pravo, trdno in neomajno sodelovanje, kar se je danes s skupnim sprejemom le še podkrepilo. Civilna zaščita Občine Vipave sestavlja nekaj več kot 100 pripadnic in pripadnikov, ki bazirajo zlasti na operativnih enotah prostovoljnih gasilskih društev. »Lansko leto je bilo na območju občine tako glede števila kot vrste intervencij dokaj povprečno. So pa naša gasilska društva pomagala pri odpravljanju posledic nesreč v občini Ajdovščina, ko je veter odkrival strehe, ter na območjih, ki so jih prizadele avgustovske poplave. Glede na vremenske in hidrološke napovedi, smo konec julija tudi sami preventivno pripravili večjo količino protipoplavnih vreč, ki pa jih k sreči nismo uporabili,« izpostavlja poveljnik CZ Vipava David Premrl. »Letošnji prvi skupen sprejem z CZ Vipava je tako rekoč samo nadgradnja dosedanjega dobrega sodelovanja,« pa je ob sprejemu izpostavil vipavski župan, Anton Lavrenčič. Obe enoti povezuje regijski štab CZ, čigar predsednik Samo Kosmač je v svojem nagovoru izpostavil, da je prav sodelovanje tista ključna vez, ki povezuje obe enoti CZ v nedeljivo celoto.

Sprejem sta popestrila pevka Ajda Podgornik Valič in kitarist Samo Turk.Uprava za zaščito in reševanje RS ob mednarodnem dnevu CZ podeljuje priznanja za požrtvovalno in uspešno opravljanje nalog zaščite, reševanja in pomoči. Na slovesnosti  prihodnji teden v Cerknem bosta dva pripadnika CZ ajdovske občine prejela bronasti znak za zasluge, to sta Matevž Brataševec, namestnik poveljnika CZ in Darko Logar iz PGD Col. Čestitamo!

 Foto: Polona Ipavec