Praznik ajdovskega športa

datum: 02.03.2024
kategorija: Novice

Statuo za življenjsko delo Športne zveze Ajdovščina je prejel Klavdij Brecelj, izročila sta mu jo podžupan Matjaž Bajec in predsednik zveze Miloš Popovič

Na sinočnji tradicionalni prireditvi v Dvorani prve slovenske vlade je Športna zveza Ajdovščina podelila priznanja športnicam in športnikom, ki so v lanskem letu dosegali zavidljive uspehe. Statuo za življenjsko delo je prejel Klavdij Brecelj, ki se je v zgodovino ajdovskega športa zapisal kot organizator klubskega kolesarskega športa. Čestitke vsem prejemnikom priznanj!

Nagovor podžupana Matjaža BajcaPrireditev s podelitvijo priznanj domačih športnikov, ki so v preteklem letu dosegali zavidljive uspehe, je tudi letos minila v krasnem vzdušju v napolnjeni Dvorani prve slovenske vlade. Zbrane športnice, športnike in njihove podpornike sta uvodoma pozdravila predsednik Športne zveze Ajdovščina Miloš Popovič in podžupan Občine Ajdovščina Matjaž Bajec. Popovič je v svojem nagovoru izpostavil predvsem pritiske, ki so jih deležni mladi športniki na svoji tekmovalni poti. Mladim športnicam in športnikom je zaželel, da bi se znali soočati z njimi, predvsem pa jim želi uspehov na njihovih odličnih poteh. Podžupan Bajec je mladim čestital: »V imenu Občine Ajdovščina vam sporočam, da smo ponosni na vas. Vaši dosežki so neprecenljive vrednosti! Ob veselju, ki nam ga prinesejo, so hkrati tudi obet za prihodnji razvoj in odlična promocija športa in rekreacije med vašimi mladimi podporniki.« Pohvalil pa je tudi delo Športne zveze Ajdovščina, »ki trdno povezuje nitke športa in rekreacije v občini in je odlična partnerka pri snovanju razvoja«. Poudaril je dobro sodelovanje pri kreiranju prve strategije športa v občini, pa tudi pomemben prispevek k promociji rekreacije med mladimi.

Erik Curk Oba govornika sta imela čast podeliti najvišje priznanje – Statuo za življenjsko delo – ki jo je letos prejel Klavdij Brecelj. V zgodovino ajdovskega športa se je zapisal po klubskem kolesarjenju. Začel je kot kolesarski delavec v klubu Sivi Čaven, nato pa je vodil klub Yoviland, ki se je kasneje preimenoval v Kolesarski klub Castra. Čeprav je bil prvotni cilj rekreativno kolesarjenje, je klub kmalu zapeljal na tekmovalno pot. Klavdij Brecelj je organizator znamenitih in atraktivnih dirk na Predmejo in kriterija slovenskih mest. Ogromno je prispeval za ajdovski klubski kolesarski šport, bil pa je aktiven tudi v športni zvezi.

Letos sta bili podeljeni tudi dve novi priznanji. Priznanje za področje dvojne kariere je prejel mladi košarkar in uspešen dijak Erik Curk, ki je v lanski sezoni dosegel odličen šolski uspeh, hkrati pa se je z ekipo Leone do 18 let uvrstil med osem najboljših ekip v Sloveniji. Priznanje za strokovno delo v športu pa je prejel nekdanji rokometaš, športni pedagog in trener, strokovnjak za fizično pripravo, pred leti aktiven rokometaš, ki je nastopil tudi na olimpijskih igrah, Aleksander Lapajne.

Leo Caharija, upokojen (pa še zelo aktiven) fotograf Primorskih novic je nastopil v vlogi podeljevalca zlatih priznanj ŠZA, ki ga je prejel tudi ŽRK MlinotestOb tem pa je Športna zveza Ajdovščina posameznikom in klubom podelila še pet priznanj, 55 bronastih priznanj, 14 srebrnih priznanj in pet zlatih priznanj, ki so jih prejeli košarkarska reprezentantka Špela Brecelj, paralokostrelec in olimpijec Dejan Fabčič, plesalec breakdanca Jon Ličen, rokometašica Maja Svetik in Ženski rokometni klub Mlinotest. Slednje tri pakete priznanj so zaznamovali tudi podeljevalci, letos so bili to športni fotografi – Alen Milavec, fotograf Tadeja Pogačarja, Primož Brecelj, prepoznaven po atraktivnih fotkah domačih nogometašev in Leo Caharija iz Primorskih novic. Scenarist in režiser dogodka, športni novinar na nacionalki Sandi Škvarč, je dogodek popestril tudi z izbiro zanimivega voditeljskega para – dogodek sta povezovala študentka Laura Brecelj, nekdanja rokometašica, in nekdanji nogometaš Miha Trošt, danes novinar na Valu 202. Za kulturno-družabni utrinek pa je poskrbela domača glasbena zasedba Pelhan.