Katero bo letošnje županovo?

datum: 05.03.2024
kategorija: Novice

Znani so prejemniki listin odličnosti občinskega vinskega ocenjevanja. Katero izmed teh bo postalo županovo vino bo znano 20. marca, na prireditvi z razglasitvijo županovih vin štirih občin, ki bo potekala v Vipavskem hramu v Vipavi.

Na letošnje povabilo se je odzvalo 16 vinarjev, ki je za ocenjevanje dostavilo 47 vzorcev – ob obeh zvrsteh in peninah še 10 različnih sortnih vin. Vasi, od koder prihajajo vinarji, so: Planina, Plače, Vrtovin, Črniče, Brje, Zavino, Dolga Poljana, Velike Žablje.Vinske vzorce je ocenjevala sedemčlanska komisija Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica – predsednica Tamara Rusjan in člani Anka Rojc Polanec, Mojca Mavrič Štrukelj, Andreja Škvarč, Iztok Gruntar, Zoran Zavrtanik in Joško Ambrožič. Ocenjevanju pa so tudi letos prisostvovali mladi vinogradniki, predvsem, ker je to odlična izkušnja. Brbončice so imeli na preizkušnji Ana Kodele iz Budanj ter Jakob Pipan in Domen Ferjančič s Planine. Pri tehnični izvedbi letošnjega občinskega vinskega ocenjevanja je tesno sodeloval Zavod za turizem Vipavski Križ. Ocenjevanje je tako potekalo v Vipavskem Križu, obiskala ga je tudi Slovenska vinska kraljica Sanja Ferjančič in komisiji zaželela dobro izbiro. 

Splošna ocena letošnje nabirke je - vina domačih vinogradnikov so iz leta v leto boljša. Odločitev je bila zahtevna, odločali so detajli. 

t

Listine odličnosti letos prejmejo:

1.       penina pinela 2020 Posestvo Štokelj, Planina

2.       pinela Poesestvo Ferjančič

3.       malvazija Miha Cigoj, Črniče

4.       chardonnay 2022, Posestvo Ferjančič, Planina

5.       sauvignon 2022, Tomaž Božič, Planina

6.       rose,  Vina Sveti Martin, Brje

7.       Tressa rdeče, Vina Sveti Martin, letnik 2020

8.       Fino rdeče, Posestvo Ferjančič, Planina

9.       cabernet franc, Posestvo Ferjančič, Planina, 2020

10.   cabernet sauvignion 2020, Miha Cigoj, Črniče

Čestitke vsem!

Izmed naštetih vin, prejemnikov listin odličnosti, bo župan izbral županovo vino. Razglasitev županovih vin bo letos potekala v Vipavskem hramu v Vipavi, 20. marca.