Po potico na Ajdovsko tržnico

datum: 07.03.2024
kategorija: Novice

Na lokalni tržnici pričakujemo ponudbo lokalno pridelane hrane, utrip vsake tržnice pa zaznamuje tudi lokalna tradicija priprave jedi. Tudi na Ajdovski tržnici je tako. V pričakovanju velikonočnih praznikov bo tokratna Druga sobota na Ajdovski tržnici v znamenju potice - naše, pripravljene po receptih domačih gospodinj, ki prehajajo iz roda v rod.

Marta Pipan je ena od domačih gospodinj, ki zna odlično speči potico, kot so jo od zmeraj pekle gospodinje na Planini. Potica je brez dvoma najbolj prepoznavna slovenska sladica, brez katere ne mine noben pomemben praznik. O potici so napisane številne knjige, v Sloveniji imamo ugledno tekmovanje v peki potic, kot prepoznavno jed jo ponujamo turistom in samo vprašanje časa je, kdaj bomo Slovenci dosegli vpis potice na svetovni seznam nesnovne dediščine Unesco. Potica je svojevrsten nacionalni simbol. V vseh slovenskih pokrajinah jo pripravljamo na podoben način in s skorajda enakim namenom, a se vendarle od pokrajine do pokrajine, včasih že od vasi do vasi, precej razlikuje. Največja skrivnost slovenske potice je v izročilu, v tistih odtenkih v pripravi, o katerih se Googlovim receptom niti ne sanja …

Kakšno potico pripravljamo in najraje jemo v Vipavski dolini? Druga sobota na Ajdovski tržnici vabi, da v soboto, 9. marca, med 9. in 11. uro skupaj okušamo domačo potico po tradicionalni recepturi. Kot posladek in kot povabilo k razmišljanju o pripravi jedi za prihajajoče velikonočne praznike. Druga sobota bo – kot je že običaj – zelo živahna, z veliko stojnicami in raznoliko ponudbo. Sveža zelenjava, jajca in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, pa tudi čaji, zelišča in ročni izdelki so dober razlog, da tudi tokrat obiščete Ajdovsko tržnico.

Boste letos sami pekli potico ali jo boste kupili na tržnici? Morda vas na tržnici, na stojnicah in med srečanji z znanci, letos čaka tudi kakšen dober nasvet za uspešno peko potice.

Se vidimo na Ajdovski tržnici!

URNIK TRŽNICE

četrtek    7.00 – 12.00

sobota     7.00 – 12.00

 

Lokarjev drevored 10, 5270 Ajdovščina

trznica@ajdovscina.si, 05 365 91 06

trznicanaborjacu.si/ajdovska-trznica/