Evropski standard za sajenje dreves

datum: 10.03.2024
kategorija: Zelena Ajdovščina

Naslovnica: Evropski standard za sajenje dreves

Izšel je prevod Evropskega standarda za sajenje dreves v slovenščino, ki je nastal leta 2022 kot večletni projekt skupine za evropske arboristične standarde s podporo Evropskega sveta za arboristiko (European Arboricultural Council). V projektni skupini za slovenski prevod je sodelovala tudi arboristka Tanja Grmovšek, s katero sodelujemo v projektu Ozelenitev javnih povrršin v Ajdovščini in njeni okolici.

Novi Evropski standard predstavlja prvi tovrstni vseevropski standard ter vsebuje jasno opredeljene smernice za profesionalno sajenje dreves. V dokumentu so predstavljene skupne temeljne prakse, vsebuje pa tudi nacionalne priloge, ki temeljijo na nacionalnih in regionalnih izkušnjah. Določa varnostna merila za arboriste in druge delavce, ki se ukvarjajo z arborističnimi deli, standard se tako uporablja tudi kot referenca za varnostne zahteve pri sajenju dreves. Dokument vsebuje zelo natančna navodila in usmeritve za vsa področja in postopke sajenja, drevesa samega kot tudi varnega pristopa in varnega dela. Navaja drevesne vrste in njihove značilnosti. 

Standard je sicer namenjen stroki, podjetnikom in obrtnikom, ki se ukvarjajo z različnimi vrstami arborističnih del – predvsem bo to odličen pripomoček za delo komunalnih služb, ki običajno skrbijo za občinske zelene prostore. Odlično pa lahko služi tudi za domačo rabo, saj vsebuje pregledne in s skicami opremljene napotke o sajenju in vzdrževanju dreves ter grmovnic, pa tudi seznama, katere vrste dreves oz. grmovnic prenesejo kisla in katere alkalna, bazična tla. Za naše kraje je poleg tega mogoče zanimivo tudi poglavje, namenjeno sajenju palm. Prelistajte ga: 

Evropski standard za sajenje dreves