Nadaljuje se prenova stolpa s cinami

datum: 12.03.2024
kategorija: Novice

Vzdolžni prerez prenovljene podobe stolpa s cinami (stolpa št. 8) v grajskem vrtu

Objavljeno je javno naročilo za izvajalca nadaljevanja obnove rimskega stolpa št. 8 v grajskem vrtu. Stolp bo urejen v večnamenski predstavitveni prostor z razgledno ploščadjo na strehi. Obnova bo sofinancirala Evropska unija, skozi program »Next generation EU«, iz sredstev Mehanizma za okrevanje in odpornost.

Maketa prenovljenega stolpa s cinami Medtem ko je bila zunanjost obzidja s stolpom št. 8 v grajskem vrtu že prenovljena, je zdaj na vrsti nadaljevanje temeljite prenove samega stolpa. Ocenjena vrednost prenovitvenih gradbenih del je 463.000 evrov ter opreme 80.000 evrov. Evropska unija bo primaknila za 65,88 % nepovratnih sredstev vrednosti projekta, oziroma 350.000 evrov.

Projekte za prenovo so izdelali v arhitekturnem biroju Ravnika Potokar. Stolp s cinami bo postal večnamenski predstavitveni prostor z razgledno ploščadjo na strehi. Obstoječe kamnite stopnice do ploščadi rimskega obzidja bodo ohranjene, ploščad bo zavarovana s kovinsko ograjo. Obstoječe betonske stopnice, ki iz ploščadi vodijo v stolp, bo nadomestilo kovinsko stopnišče. Notranjost stolpa bo v celoti prenovljena – obstoječi podesti in stopnišče bodo odstranjeni in nadomeščeni z novimi – te bodo Današnja podoba stolpa s cinami (stolpa št. 8) v grajskem vrtu povezovale celotni stolp, tudi spodnji nivo – tu je predvidena arheološka prezentacija obstoječe rimske kloake. Znotraj stolpa bo urejen tudi večnamenski prostor. Na strehi stolpa bo razgledna ploščad, ograjena s kovinsko ograjo.

Javno naročilo za izvedbo gradbenih del je objavljeno. Rok za oddajo ponudb je konec marca, nato sledi izbira najugodnejšega izvajalca in uvedba le tega v delo. Gradbena dela bodo predvidoma zaključena v maju 2025, nato se bo nabavilo in montiralo še opremo. Stolp bo prve obiskovalce sprejel jeseni prihodnje leto. Prenovljen stolp z novimi zgodbami in razgledno ploščadjo bo zagotovo neprecenljiva pridobitev za turistični razvoj mesta Ajdovščina.  

flogoMinistrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.png.png