Častni občanki Jožici Ličen v slovo

datum: 17.03.2024
kategorija: Novice

Poslovila se je Jožica Ličen, prejemnica naziva častna občanka, dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, prostovoljka, publicistka in humanitarna delavka, prejemnica številnih priznanj. Jožica Ličen, doma s Ceste pri Ajdovščini, je s svojo dobroto in neizmerno krepostjo za vselej zaznamovala našo skupnost in ostaja plemenit zgled nam in vsem našim zanamcem.

Jožica Ličen, dolgoletna ravnateljica Škofijske Karitas Koper in častna občanka občine Ajdovščina, se je vrsto let razdajala vsem, ki so bili v stiski in so potrebovali pomoč. Vselej je bila z dušo in srcem predana skrbi za sočloveka. S svojo krepostno držo, prijaznostjo in čuječim srcem je bila trden steber mnogim, ki so se znašli v hudi stiski. Pri svojem dolgoletnem prostovoljnem delu je zagnala številne projekte. Prav v letošnjem letu bo 30 let obeležila mednarodno prepoznavna likovna kolonija Umetniki za Karitas, na katero je bila Jožica še posebej ponosna. Vse do jeseni svojega življenja je razdajala drugim svojo energijo, svoj čas in svojo pomoč. Vse do trenutka, ko ji je pota življenja prekrižala bolezen. Navkljub hudi bolezni in številnim tegobam je Jožica vselej ostajala aktivna, z neomajno voljo pomagati. Njena požrtvovalnost in dobrota sta prepoznani širom celotne države. Njena plemenitost in dobrota sta v naši skupnosti pustili neizbrisen pečat.

Jožica Ličen je bila srce in duša Škofijske karitas Koper, ki jo je pomagala ustanavljati, bila je srce in duša prostovoljstva v Ajdovščini, Vipavski dolini, na Primorskem. Sčasoma je postala namestnica, nato pa ravnateljica ustanove. Nadvse je bila ponosna na številne prostovoljce. Njena predanost sočloveku je bila neizmerna, prav tako njeno razumevanje vsakovrstnih stisk. Svojo plemenitost je izkazovala v brezpogojnosti dobrodelnega delovanja – prizadevala si je pomagati vsakomur, ki pomoč potrebuje – pa najsi so to begunci, ali pa prizadeti v naravnih nesrečah, brezdomci ali zasvojenci, osamljeni ostareli ljudje ali pa mlade družine – no, prav te in pa otroci, so imeli posebno mesto v njenem srcu. Bila je spoštljiva in sočutna, razumevajoča do vsakovrstnih stisk. Učila nas je, da je smisel sobivanja v sodelovanju, da dobroto poplača hvaležnost, da bomo lepše živeli, če si bomo pomagali.

Za svoja neprecenljiva dela je bila odlikovana s številnimi priznanji, med drugim je prejemnica najvišjega priznanja Škofijske karitas koper, odličja sv. Cirila in Metoda. Leta 2015 so jo Primorke in Primorci izbrali za osebnost Primorske meseca novembra kot najbolj prepoznaven obraz Karitas na Primorskem. Leta 2019 je postala častna občanka Občine Ajdovščine.

Jožica Ličen je s svojim neprecenljivim zgledom oplemenitila našo družbo. Hvaležni jo bomo ohranili v večnem spominu.

Svojcem in sodelavcem ob izgubi izrekamo iskreno sožalje!