Ajdovščina del Feničanske kulturne poti Sveta Evrope

datum: 20.03.2024
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je postala članica Feničanske kulturne poti Sveta Evrope, ki je ena od 48 mednarodnih kulturnih pot istoimenskega programa Sveta Evrope, ki ga izvaja od leta 1987. Občina se s sodelovanjem v Feničanski poti nadeja novih pristopov krepitve kulturne in naravne dediščine v sodelovanju z različnimi ustanovami, univerzami, muzeji in drugimi raziskovalnimi centri s področja ohranjanja kulturne dediščine.

Srečanje članov konzorcija. Glavna tema poti je medkulturni dialog v Sredozemlju, pri čemer se opira na starodavne sredozemske civilizacije, ki so od feničanskega obdobja do rimskega imperija, prispevale k ustvarjanju sredozemske kulturne »skupnosti« in postavile temelje za sodobno evro-sredozemsko civilizacijo. Gre za promocijo sredozemske kulture ter za krepitev vezi med sredozemskimi državami, ki si delijo isto zgodovino. Pot temelji na zgodovinskih, družbenih in kulturnih odnosih, ki so jih Feničani vzpostavili vzdolž teh pomorskih poti.

Ajdovščina s svojo bogato rimsko kulturno dediščino, od prve poštne postaje mansio Fluvio Frigido iz 2. st. pr. n. št do pozno rimskega vojaškega tabora Castre Ad Fluvium Frigidum in utrdbe Ad Pirum iz 3. st. n. št. kot del rimskega obrambnega sistema Claustre Alpium Iuliarum, postaja reprezentativni član konzorcija. Slednjega sestavljajo institucionalni, teritorialni in tematski kulturni organi, univerze, raziskovalni centri, šole, neprofitne organizacije, zasebniki in ostali deležniki iz različnih sektorjev, ki razvijajo skupne strategije v 15 evro-sredozemskih državah. Trenutno ima konzorcij 108 članov, od tega 18 univerz in 22 muzejev. Konzorcij združuje geografsko oddaljene kraje s skupno preteklostjo, krepi njihovo arheološko dediščino in identiteto.

Člani konzorcija Feničanske poti stremijo k sodelovanju na področju raziskav in razvoja; izboljšanju znanja in ozaveščanju o zgodovini in evropski dediščini; izvajanju kulturnih in izobraževalnih izmenjav za mlade Evropejce; pospeševanju sodobnih kulturnih in umetniških praks ter h krepitvi kulturnega turizma in trajnostnega kulturnega razvoja.

Občina se s sodelovanjem v Feničanski poti nadeja novih pristopov krepitve kulturne in naravne dediščine v sodelovanju z mesti, podjetji, prostovoljci in kulturnimi institucijami, ki so pripravljene prispevati k raziskovanju odnosa med človekom in okoliško kulturno dediščino, pa tudi k novim pedagoškim in turističnim modelom za potrebe današnje kulturne izmenjave. 

 

t