Preleti z droni niso samoumevni

datum: 28.03.2024
kategorija: Novice

V zadnjih letih so brezpilotni zrakoplovi, bolj poznani kot droni, postali del našega vsakdana. Vendar pa obstajajo pravila in postopki, ki določajo pod kakšnimi pogoji lahko preletajo oziroma uporabljajo slovenski zračni prostor. Tudi za prelete določenih občinskih zemljišč je potrebno pridobiti soglasje.

Lastnik oziroma uporabnik drona mora v določenih primerih - odvisno od tipa brezpilotnega zrakoplova – urediti ustrezno registracijo drona in se usposobiti za njegovo uporabo, v skladu s predpisi EU pri Javni agenciji za civilno letalstvo RS. Na spletnih straneh Javne agencije za civilno letalstvo RS je dostopen interaktivni zemljevid geografskih območij, v katerih je letenje z brezpilotnimi zrakoplovi prepovedano ali omejeno. Izogibati se je na primer treba letališčem (na območju petih kilometrov od letališča je prepovedana uporaba dronov) in drugim strateškim točkam. Pri letenju z dronom je potrebno biti pozoren tudi na varnost - varno razdaljo pri vzletanju in pristajanju, pri preletu, pa tudi na tleh. Če dron spuščate v naseljenem okolju, potrebujete soglasja vseh lastnikov zemljišč, katerih ozemlja preletavate, let pa je potrebno najaviti tudi Agenciji za civilno letalstvo.

Če torej želite z dronom preleteti parcele v lasti Občine Ajdovščina, morate pridobiti soglasje, več informacij, priročne povezave in vlogo najdete na tej povezavi: Vloga za soglasje za prelet z brezpilotnim zrakoplovom.