Pripravljeni na praznike

datum: 30.03.2024
kategorija: Novice

Z današnjo soboto in blagoslovom velikonočnih jedi se zaključuje velikonočno tridnevje ter pričenja Velika noč, najpomembnejši krščanski praznik, ki si ga za svojega jemljemo tudi nekristjani. To je praznik novega življenja, začetek nove pomladi.

Velikonočni prazniki so polni optimizma – travniki so zeleni, dan je daljši in svetlejši, barve cvetic so žareče. Praznike poživijo tudi mnoga praznična opravila – počistili smo hiše in dvorišča, oprali okna. Stare navade pravijo, da je treba pred veliko nočjo tudi k frizerju. Velika noč pa je tudi nadvse primeren čas, da se pogovorimo sami s seboj in tudi našo notranjost, našega duha, »očistimo« nepotrebnega balasta. Med pomembne velikonočne opravke seveda sodi priprava prazničnih jedi – tudi te so po večini danes že pripravljene: v naših krajih smo skuhali pršut, spekli sladek kruh – pinco ter potico, pobarvali jajčka, naribali hren … Vse te dobrote danes zložene v lepo okrašeni košari odnesemo na blagoslov, nato pa jih le občudujemo in vonjamo – vse do nedeljskega družinskega velikonočnega zajtrka ob bogato obloženi mizi.

Velikonočno prazniki so predvsem družinski prazniki, čas za druženje z našimi najbližjimi, obiske sorodnikov in družinske izlete. Nekaj namigov za družinska potepanja v naših krajih: obiščite Velikonočno razstavo v Vipavskem Križu, na velikonočni ponedeljek se podajte na Velikonočni pohod na Malo goro, ali pa si privoščite pokušino pinel na Druženju s pinelami na Planini.