V teku javno naročilo za projekte namakalnega sistema

datum: 04.04.2024
kategorija: Namakanje

Dejavnosti za izgradnjo namakalnega sistema se nadaljujejo – odprto je javno naročilo za izdelavo kompletne projektne dokumentacije, vključno z gradbenim dovoljenjem. V zgornji Vipavski dolini se bo gradilo namakalni sistem za obe občini, Ajdovščino in Vipavo, ki sodelujeta tudi v skupnem javnem naročilu.

Konec aprila se izteče javno naročilo za izdelavo projektne dokumentacije za izgradnjo namakalnega sistema v občinah Ajdovščina in Vipava. Da je ta pogoj za ohranjanje in razvoj kmetijstva v dolini, smo se lahko prepričali v zadnjih letih. Vreme je nepredvidljivo, stare vremenske vraže ne delujejo več, podnebne spremembe močno vplivajo na kmetijstvo, ki se vsako leto teže sooča s težavami in posledicami poletnih suš ali pomladnih zmrzali. Namakalni sistem bo težave bistveno olajšal ter omogočil konstanto pridelavo, boljši pridelek in večje količine. Razpeljan bo po namakalnem območju, ki je oblikovano predvsem na podlagi podpisanih pogodb o uvedbi namakanja, pa tudi zveznosti in enovitosti ter kakovosti zemljišč, na oblikovanje območja pa je vplivala tudi tehnična izvedljivost gradnje razvodnega sistema. Na območju Ajdovščine bo namakanih približno 1350 hektarov kmetijskih površin, na območju občine Vipava pa okoli 470 hektarov.

Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.