Čebelam prijazni: košnja po odcvetu

datum: 04.04.2024
kategorija: Zelena Ajdovščina

Delavci Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina v teh dneh opremljajo cvetlične travnike po mestu in okolici s tablicami, ki pojasnjujejo, da se bo košnja zakasnila zaradi čebelje paše. Cvetlične travnike se bo tako kosilo po odcvetu. To je eden od načinov za ohranjanje opraševalcev, predvsem čebel. V zadnjih desetletjih namreč Evropa beleži hitro upadanje opraševalcev.

tČebele so neprecenljivega pomena za človeka z več vidikov. So najpomembnejše opraševalke in skrbijo za biotsko raznovrstnost ter tako igrajo ključno vlogo pri 'proizvodnji' živilskih pridelkov. Hkrati pa človeku neposredno zagotavljajo dragoceno hrano s pridelavo medu, cvetnega prahu, propolisa in matičnega mlečka. Človek koristno uporabi tudi vosek, ki ostane po točenju medu. Znameniti fizik Albert Einstein je že leta 1949 svaril: »Ko bo izginila čebela z obličja Zemlje, bo človek preživel le še štiri leta …« Ste vedeli, da kar 90 % vsega sadja oprašujejo čebele? Ste se kdaj spraševali čemu vrtičkarji med koristne zelenjadnice sadijo tudi pisane cvetlice?

Bistveni razlog za izginjanje opraševalcev je pomanjkanje hrane. Travnike gnojimo in jih prezgodaj in prevečkrat kosimo, ponekod pa so travnike nadomestile velike njive monokultur. Problematične so tudi podnebne spremembe – poznopomladanske pozebe in poletne suše, ki najbolj škodijo prav cvetenju. Opraševalce ogrožajo tudi pesticidi, divje čebele pa se soočajo še s pomanjkanjem primernih mest za gnezdo – vedno manj je mejic, kjer bi lahko varno gnezdile. Divji opraševalci so tako še bolj na udaru, kot domače čebele. V naravi pa sicer živi kar 500 vrst divjih čebel, ki so najbolj marljive opraševalke.

Cvetoči travniki, cvetličniki, so bili zasejani na različnih lokacijah po mestu in v okolici, v sklopu projekta Zelena Ajdovščina, ki se uresničuje z donacijo Taje in Iva Boscarola. Predvsem gre za večje površine ob različnih poteh in cestah, pa tudi v parkih in okoli raznih objektov. Lične tablice na takih travnikih pa pojasnjujejo, da se bo košnjo zamaknilo do odcveta, da se čebelice najedo. Računamo na vaše razumevanje in dobrohotnost.