Redno razgibano telo je naložba v vsak gib v dnevu in v nasmeh

datum: 07.04.2024
kategorija: Novice

Gibanje je pomembno, še posebej v tretjem življenjskem obdobju

Vse življenje se bolj ali manj uspešno trudimo, da ohranjamo svoje zdravje. Zdravje, ki sloni na štirih pomembnih stebrih: dobrih odnosih in miru v duši, uravnoteženi prehrani, dovoljšni meri kvalitetnega spanja in razgibanem telesu. Če nam uspe redno skrbeti za te štiri stebre, nam bo lažje tudi takrat, ko nas bo preko ovinka dohitela katera od nepričakovanih bolezni. In ko ne bomo več v tisti mladostni formi, polni zagona in moči. Tudi ko bomo prikorakali do starosti, je gibanje osnova. Pa čeprav nas je življenje morda prisililo, da smo gibanje opustili. Nikoli ni prepozno za obrat na bolj zdravo stran! Če že nismo celo življenje idealno skrbeli zase – vemo, da so naše vloge v življenju velikokrat podrejene drugim in nekje na tej vihravi poti prevečkrat pozabimo nase – je vedno čas, da se končno objamemo in se korak za korakom lotimo sprememb na bolje. Eno od osnov dobrega počutja je namreč zagotovo gibanje – gibanje ima takojšnje in tudi dolgoročne učinke, zato priporočamo, da se tega lotimo že danes. In to ne glede na leta! V Hiši dobre volje telovadimo vsak dan prav vsi – pa nismo vsi atleti. Da se – vsak gib je boljši od nobenega. In mi naložbo z vsakodnevno telovadbo čutimo vsak dan: ko se oblačimo, obuvamo, vstajamo, se sprehajamo. Ni boljšega od po svojih najboljših močeh razgibanega telesa!

Gibamo pa ne le s telesom, a tudi z mislijo in srcem:

Telovaditi je treba tudi z možgani. Vsakodnevno telovadbo oplemenitimo z miselnimi igrami, tako da razmigamo tudi možganske vijuge in stopotjo pogosto tudi obrazne in trebušne mišice, saj se ob vsem možnih porajajočih idejah veliko presmejimo. Razmigamo pa tudi naša srca, saj vedno poskrbimo, da našim najbližjim s pozornostjo pokažemo, koliko nam pomenijo. Ob dnevu žena smo se potrudili, da smo prav vsi zavzeto in pozorno pobarvali prekrasne risbe, ki smo jih nato z vsem srcem podarili našim hčeram, snaham, ženam … S tem pa smo spodbujali tudi domišljijo in z barvanjem trenirali fino motoriko, ki je v vsakodnevnem življenju prav tako izjemno pomembna. Ne samo žena, a tudi vso moško družbo je razveselilo izjemno lepo spomladansko darilo Ženskega pevskega zbora Društva žena Miren – Orehovlje in Društva upokojencev Miren, ki so s harmonikarjem Milošem Mozetičem in zborovodkinjo Mojco Cej obogatili naš dan s koncertom prekrasnih pesmi, ki nam bo še dolgo bogatil srca. Ob pesmi pa smo uživali tudi v duhovitih vložkih in iskrivem pogovoru. Prehod v ta topel, barvit in cvetoč pomladanski čas, pa smo si polepšali z otroki iz Ciriusa Vipava. Dišečo pomlad smo priklicali z vso našo ljubeznijo in uživali v prekrasnem parku, kjer rože cvetijo še lepše kot v najlepšem botaničnem vrtu. Tudi dijakinje iz 3. letnika Srednje šole Veno Pilon so lahko pri nas začutile srčnost Hiše dobre volje, saj so odprtih rok in src spoznavale naše delo in predano ustvarjale z našimi uporabniki. Zelo lepo je bilo! Razmigani od prstov na nogi do lasnih konic z veseljem sprejemamo nove izkušnje, poznanstva, znanja in čustva, ki krepijo naša srca in glavo. S prihodom nove sodelavke Petre, ki smo je vsi veseli, je v Hiši dobre volje zaigral nov, prijeten veter, ki je prinesel še dodatnih energij!

 

Zakaj je gibanje v vsakem obdobju življenja izjemno pomembno?

Kineziolog Anžej iz Centra za krepitev zdravja nas je s svojo energijo in načinom vadbe tako spodbudil, da smo iz sebe potegnili res največ, kar lahko! Vaje z rekviziti so nam dale dodatnih moči, poleg tega pa smo se želeli pred mladim vaditeljem tudi nekoliko postaviti – mi nismo kar tako, saj imamo z vsakodnevno telovadbo ogromno kondicije, moči in visoko gibljivost, kar je tudi Anžeja zelo razveselilo. Prav zato je izjemno pomembno, da vadimo redno, saj z redno vadbo vzdržujemo in krepimo svoje moči, gibljivost in s tem odlično počutje. Kar vsakodnevno vložimo, se nalaga v sklad našega zdravja. Že med vadbo se s sproščanjem pozitivnih hormonov počutimo dobro, saj se zavedamo, da delamo nekaj dobrega zase, po vadbi se to počutje še ojača, saj zavedanje, da smo si pravkar pokazali, da se imamo radi, prispeva k samospoštovanju, samopodobi in samozavesti. A ne le to … pozitivne posledice redne vadbe so tudi povsem praktične narave: ko povečamo našo gibljivost in ojačamo moči, se lažje oblečemo, lažje si obujemo čevlje, lažje se umijemo, lažje vstanemo, se usedemo in se uležemo. Z okrepljenimi močmi smo pa tudi bolj stabilni, lažje ohranjamo ravnotežje in s tem zmanjšamo možnost padca. Če se pa nam padec že zgodi, je ta bolj nadzorovan, saj se lažje ulovimo in z okrepljenimi mišicami lažje obdržimo cele kosti. In konec koncev … s tem, da naredimo nekaj zase, se objamemo in ko imamo radi sebe, z večjo samozavestjo preživljamo dneve, kar pa spet pripelje do večje pogostosti nasmeha. Nasmeh pa je ena od najboljših tablet. In kaj je boljšega od tega, da smo zadovoljni in da damo vse najboljše od sebe?

Ne glede na to, v kakšnem zdravstvenem stanju smo in koliko zmoremo, je gibanje po svojih najboljših močeh vedno dobrodošlo. Pa čeprav ne skačemo v višino, ne delamo prevalov in morda le počasi premaknemo od pareze oteženo roko, je to naša zmaga. In če želite zmagovati redno, varno, v odlični družbi, sproščeno in zabavno, ne oklevajte in nas kontaktirajte. Odprti smo vsak delavnik od ponedeljka do petka med 7 h in 17 h. Če želite več informacij, se lahko obrnete na Hišo dobre volje na 051 230 883 ali hisa.ajdovscina@dung.si, vedno pa vam je na voljo tudi strokovna delavka Tina Krog na 051 605 699 ali tina.krog@dung.si. Dobrodošli!