Mlečni izdelki na Ajdovski tržnici

datum: 11.04.2024
kategorija: Novice

Sobotni nakupi so tradicionalno namenjeni oskrbi z osnovnimi živili. Na sobotnem nakupovalnem seznamu so poleg zelenjave in sadja vselej tudi mleko in mlečni izdelki. Prav te bo v ospredje postavila tokratna Druga sobota na Ajdovski tržnici in nas spomnila na bogato lokalno ponudbo svežega mleka, sirov in vseh drugih mlečnih izdelkov, ki obogatijo naše jedilnike.

tV naši prehrani ima mleko prav posebno mesto. Z njim smo zrastli, z njim zajtrkujemo in si slajšamo kave, z mlekom kuhamo in pripravljamo sladice … Ta samoumevna prisotnost mleka v našem življenju je najbrž razlog, da o poreklu in kakovosti mleka skorajda ne razmišljamo. Malce drugače mogoče razmišljamo o mlečnih izdelkih, saj so med njimi razlike bolj opazne. In tu nastopi vloga lokalne tržnice. Pridelovalci nam na svojih stojnicah mlečne izdelke običajno predstavijo s pokušino, kar je v običajnih trgovinah velika redkost. Ne le, da se o okusu in kakovosti lahko prepričamo pred nakupom, od lokalnega pridelovalca lahko dobimo tudi vse informacije o izvoru mleka, o načinu predelave, o starosti sirov in še marsikaj. Njihove krave, ovce in koze smo morda že opazili na paši. Večina lokalnih pridelovalcev kupce z veseljem sprejme tudi doma na kmetiji, v preddverju sirarne, kjer nas sprejme tudi tisti značilni vonj po sirjenju mleka. Razlika med domačimi in industrijskimi jogurti je očitna, sveže mleko in tisto s podaljšanim trajanjem sta kot dan in noč …

 

tDruga sobota na Ajdovski tržnici tokrat vabi, da v soboto, 13. aprila, med 9. in 11. uro skupaj okušamo lokalne mlečne izdelke in raziskujemo slasten svet mleka. Lokalni ponudniki izdelkov iz kravjega, ovčjega in kozjega mleka se bodo kot vedno potrudili in nam predstavili svoje sirarske mojstrovine. Za živahen utrip Druge sobote bodo tudi tokrat poskrbeli številni ponudniki sveže zelenjave, jajc in mesnih izdelkov, pa tudi čajev, zelišč in ročnih izdelkov. Za sveže sadje je še malce prezgodaj, razlogov za obisk Ajdovske tržnice pa je tudi tokrat dovolj.

Se vidimo na Ajdovski tržnici!

URNIK TRŽNICE

četrtek    7.00 – 12.00

sobota     7.00 – 12.00

 

Lokarjev drevored 10, 5270 Ajdovščina

trznica@ajdovscina.si, 05 365 91 06

trznicanaborjacu.si/ajdovska-trznica/