Ajdovščina zeleni – naj raste!

datum: 12.04.2024
kategorija: Zelena Ajdovščina

Drevesa, zasajena v projektu Zelena Ajdovščina, ki nam ga z donacijo omogočata Taja in Ivo Boscarol, so že opremljena z zalivalnimi vrečami. Če ne bo izdatnih padavin, se bo z zalivanjem pričelo v prihodnjem tednu.

Že sicer sušno ozračje v teh dneh pošteno suši še burja. To precej vpliva tudi na mlada drevesca, ki zaenkrat še uspejo črpati vlago iz globine – vrhnja plast zemlje je namreč popolnoma presušena in trda. Arborist Matej Ušaj iz Komunalno stanovanjske družbe Ajdovščina napoveduje, da se bo z zalivanje pričelo že prihodnji teden, v kolikor ne bo izdatnih količin sicer napovedanega dežja. Nekaj lani nabavljenih zalivalnih vreč se je skozi rabo uničilo, hkrati pa se je spomladi zasadilo nova drevesa, zato je Komunalno stanovanjska družba nabavila dodatnih 300 vreč, potiskanih z znakom projekta Zelena Ajdovščina: Naj raste! Trenutno v projektu Zelena Ajdovščina lepo uspeva 1.162 dreves – 782 jih je iz prvih zasaditev, 130 se jih je nato zasadilo po podeželskih krajevnih skupnosti, še 250 pa je bilo dodatno zasajenih lani novembra in letos spomladi – na mesta odstranjenih bolnih dreves ali pa na nove lokacije.

So pa nove zasaditve po prvi preživeti zimi v dobri kondiciji. Strokovnjakinja, arboristka Tanja Grmovšek, ki bdi nad projektom, si je v teh dneh že ogledala zasaditve trajnic in dreves na podeželju. V prihodnjih dneh, ko bodo drevesa dokončno ozelenela, pa si bo podrobno ogledala tudi mestno Zeleno Ajdovščino.