Počasi se včasih pride dlje!

datum: 15.04.2024
kategorija: Novice

Radar, Foto Uroš Modic, AMZS

Danes se po vsej državi pričenja preventivna akcija za umirjanje hitrosti v prometu. Policisti bodo izvajali poostren nadzor. Hitrost je še vedno najpogostejši razlog za prometne nesreče, zato previdno, strpno in po pravilih, da bo vožnja varna za vse udeležence v prometu.

Tudi na naših cestah je neprilagojena hitrost še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Samo lani je bilo zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah 32 smrtnih žrtev. Po trenutnih podatkih se je v letošnjem letu do 10. aprila na slovenskih cestah zaradi neprilagojene hitrosti pripetilo 795 prometnih nesreč, v katerih so štiri osebe izgubile življenje, 58 je bilo hudo, 348 pa lahko telesno poškodovanih.

 

Na območju občine Ajdovščina se je v preteklem letu pripetilo 120 prometnih nesreč. Poleg neprilagojene hitrosti so med pogostejšimi vzroki nesreč še neupoštevanje pravila prednosti in nepravilna smer vožnje. Načelnik PP Ajdovščina Marko Terbovšek v poročilu o delu policistov v preteklem letu izpostavlja, da lani na Ajdovskem nismo zabeležili smrtnih žrtev zaradi prometnih nesreč, prav tako je bilo manj prometnih nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami.

Kljub temu pa velja poudariti, da smo za varnost odgovorni vsi. Pravila v cestnem prometu obstajajo z razlogom. Če bi jih bolj upoštevali, bi bilo bistveno manj nesreč. Vozniki se moramo zavedati, da od našega ravnanja ni odvisna le naša varnost, temveč tudi varnost drugih prometnih udeležencev. Zato moramo ravnati odgovorno, odgovornost pa se začne z vožnjo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti.

Policijske aktivnosti bodo še posebej skoncentrirane 19. aprila, ko bo tako v Sloveniji kot v vseh državah Evropske unije potekal maraton nadzora hitrosti. Vozite previdno, hitrost vožnje pa vselej prilagodite omejitvam, svojim voznim sposobnostim in razmeram na cesti. Naj se vam ne mudi, počasi se včasih pride dlje!