Vaja v predoru Podnanos

datum: 17.04.2024
kategorija: Novice

Vaja v predoru Podnanos na hitri cesti

Minulo nedeljo se je na hitri cesti na Rebrnicah, tik pred vhodom v predor Podnanos, zgodila nesreča – avtomobil je trčil v avto-košaro delovnega vozila, ki je tu opravljalo vzdrževalna dela. Nato je v avtomobil trčil še kombi, zadaj vozeči skuter pa se je hotel nesreči izogniti, zato sunkovito zavije, predre cestno ograjo … Po tem scenariju se je odvila vaja Množična nesreča v predoru Podnanos – Podnanos 2024.

Na nedeljski dopoldanski vaji na hitri cesti je sodelovalo veliko služb za zaščito in reševanje Vaja je za nekaj dopoldanskih ur zaprla hitro cesto, bila je obsežna, sodelovale so reševalne in druge tehnične službe iz vse države, s poudarkom na tistih, ki delujejo v regiji. Ajdovščino sta zastopala postaja Nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Ajdovščina in Gasilsko reševalni center Ajdovščina, ki ima tudi sicer pomembno vlogo pri reševanju prometnih nesreč, tudi na hitri cesti, še posebej pa v predorih.

Namen te vaje je bil preveriti vodenje in operativno delovanje in sodelovanje sil za zaščito, reševanje in pomoč – od načrtov kako reševati, do medsebojnega obveščanja, komuniciranja, aktiviranja in vodenja intervencije. Pomembna je tudi preverba operativne usposobljenosti in opremljenosti sil za zaščito in reševanje. Hkrati pa se na tovrstnih vajah preverja in testira tudi nekatero opremo, namenjeno posebnim vrstam reševanja, ter uporabo sodobnih tehnologij.

Zaključek vaje v predoru Podnanos je, da je posredovanje gasilskih enot dobro, da pa bo potrebno še več narediti na sistemih za medsebojno komunikacijo.