Svetovni dan Zemlje obeležili Ob Hublju

datum: 22.04.2024
kategorija: Novice

Na izhodišču Naravoslovne učne poti Ob Hublju je Zavod za gozdove Slovenije danes zjutraj pričel z obeleževanjem svetovnega dne Zemlje. Po slovenskih gozdovih je speljanih 140 gozdnih učnih poti, ena najlepših, ki je pred 25. leti nastala v primestnem gozdu, danes pa v mestnem gozdu združuje več vrst rekreacije, je prav naša, Ob Hublju.

tUvodni dogodek ob začetku dneva odprtih vrat gozdnih učnih poti na današnji svetovni dan Zemlje je burja pregnala v zavetje MKC Hiša mladih, kasneje pa ni prav nič zmotila sprehoda po sicer zavetrni poti ob našem hudourniku. Prav voda, ki po vsej dolžini spremlja našo gozdno učno pot, jo naredi drugačno, posebej privlačno. Uvodoma je zbrane pozdravil predsednik komisije za učne poti Jože Prah: »Lahko smo ponosni na gozdove, ki pokrivajo skoraj 60 % Slovenije. Ravno gozdne poti pa so tiste, ki znajo povedati kakšna je vrednost tega gozda.« Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev je poudaril, da mineva 50 let od vzpostavitve prve gozdne poti, »odkar se je na drugačen način začelo predstavljati gozd obiskovalcem«. Od 140 slovenskih gozdnih poti jih je 94 v upravljanju Zavoda za gozdove Slovenije. Na 14 najlepših poteh, tudi na Naravoslovni učni poti ob Hublju, danes potekajo vodeni pohodi. Ob 50-letnici pa zavod prireja še več aktivnosti – fotografski natečaj, gozdnim potem bodo posvečeni gozdarski študijski dnevi v septembru, pripravlja se velika panojska razstava v ljubljanskem Tivoliju, posebej zanimiva akcija pa bo potekala na svetovni dan turizma, 27. septembra, ko bomo povabljeni na branje v gozd.

 

tZbrane je na današnjem uvodnem dogodku pozdravil tudi podžupan Občine Ajdovščina Matjaž Bajec: »Že več kot pol stoletja se vsakega 22. aprila srečujemo na prireditvah kot je današnja po vsem svetu, da se poklonimo našemu planetu, materi Zemlji. Hkrati pa na teh in podobnih prireditvah vedno znova ugotavljamo, da ne znamo dobro vzdrževati našega planeta, da je prav človek tisti, ki sam sebi ogroža svoj življenjski prostor.  Letošnje geslo svetovnega dne tako opozarja, da je v našem okolju preveč plastike, in poziva k zmanjšanju uporabe le-te v dobro zdravja ljudi in planeta. Zato pozdravljam aktivnosti Zavoda za gozdove Slovenije, ki z urejanjem gozdnih učnih poti, ki so svojevrstne učilnice v naravi, na prijazen način poučuje – o rastju in življu ob teh poteh, o pomenu ohranjanja gozdov in vseh njegovih prebivalcev, o koristih gibanja v naravi za naše zdravje in dobro počutje.« Predstavnica Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Alenka Korenjak je v svojem nagovoru poudarila, da je trajnostno in sonaravno gospodarjenje z gozdovi, ki so pomemben in obnovljiv vir energije, tudi del rešitve za okoljske in ekološke težave našega preobremenjenega planeta. Na pot Ob Hublju pa nas je na koncu povabil gozdar Vojko Černigoj, ki je aktivno sodeloval pri snovanju Naravoslovne učne poti Ob Hublju, ki je uradno zaživela v letu 1999. Vesel in ponosen tje, da je pot danes še boljša, kot je bila ob svojem nastanku ter da na njej v sožitju bivajo pohodniki, rekreativci, tekači in celo kolesarji. Kulturni program dogodka so obarvali otroški pevski zbor iz ajdovskega vrtca, šolarji iz OŠ Šturje s kratko predstavo in harmonikaši Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina.