Zadihati s polnimi pljuči

datum: 23.04.2024
kategorija: Novice

Ajdovski park

Povprečno drevo proizvede približno 120 kg, velika drevesa pa tudi do 260 kg kisika letno. Količina proizvedenega kisika je odvisna od vrste drevesa, njegove starosti, velikosti, rastnih pogojev, podnebja in drugih specifik. Zmnožek števila posajenih dreves v projektu »Ozelenitev javnih površin v Ajdovščini in njeni okolici« z navedeno količino kisika pri povprečnem drevesu pokaže, da bodo novo zasajena drevesa ajdovcem zagotovila dodatnih 140 ton kisika letno. Lahko bi rekli, da bomo z doniranimi zelenimi zasaditvami zadihali s polnimi pljuči.

Kisik je za človeka in druga živa bitja na Zemlji ključnega pomena. Najprej pomislimo na dihanje, a je kisik pomemben tudi za presnovo oz. razgradnjo hranilnih snovi v energijo, za delovanje imunskega sistema in za ohranjanje vitalnih funkcij življenja. Za razliko od človeka ptice uporabljajo kisik tudi za regulacijo telesne temperature.   

Drevesa proizvajajo kisik med fotosintezo, poleg tega pa absorbirajo ogljikov dioksid iz atmosfere in pri tem sproščajo kisik kot stranski produkt. Zato so drevesa bistvenega pomena za ohranjanje kakovosti zraka v mestih in vplivajo na zdravje ljudi ter zmanjšanje učinkov podnebnih sprememb.

Naj nam bo rek »vsak vdih je lahko nov začetek« spodbuda, da vsak nov dan sprejmemo kot priložnost za svež začetek, ne glede na slabe izkušnje v preteklosti. Ne čakajmo da zbolimo,  izboljšamo svoje življenje, oklenimo se ga kot se drevesa oprimejo tal s koreninami, tako močno, da nam ne bo niti najhujša burja prišla do živega.